海水領域 SeaFishZone

樓主: 樹喜
打印 上一主題 下一主題

有冇師兄可以幫下我呀?? [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

G-force 發表於 2014-3-2 13:02
藍生物星幫倒你

咩係藍生物星????~~師兄~~

你唔係等咗半年。鬼叫你換石,即係由頭開始,要再等等等等等,等到NO2 回到0 先再加生物!

最佳新人 論壇元老

kwunhung 發表於 2014-3-2 13:10
睇你個設定,
你應該係想做"柏林系統"
柏林系統 主要 靠

其實對我黎講咩系統都冇所謂最主要係養到珊瑚係最緊要~~~~加埋我唔識去點做設喉~做到冇死流'
佢話我
化氮型号: RDC-1600
放置形式: 内置型
规格(直径 / 高度 MM):200/600
配用水泵:红魔鬼SP3*2( Red Devil SP3)
运行功率:13W*2
最大吸气量:  1400L/H
最大推荐用鱼缸 (L): 1600
推荐鱼缸: 800~1600L
底座规格(MM):350/220......但我個魚缸得300L水到~

其實我應該點去改善個死流問題>>?

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-3-2 13:24
體pm  加我

知道~師兄~

最佳新人 論壇元老

newrt 發表於 2014-3-2 13:36
你唔係等咗半年。鬼叫你換石,即係由頭開始,要再等等等等等,等到NO2 回到0 先再加生物!

我而家缸野都唔知等到NO2到0啦`都唔知養唔養到珊瑚都係1個問題~...
~~今次真係信錯人~拜錯神......我買消化菌都買左成千幾蚊~~

其實你之前D 石死左, 只要等下, 等裡面D WASTE 打走晒, 加換水, 慢慢都會OK的..N CYCLE可再SET UP
我O岩O岩換左TANK, 多左50升水, 全部新水, 用返舊石加多幾舊生的靚石, KEEP 左下箘, 爆左幾日苔, 兩個星期D 野已經開得靚過己前
造景好緊要, 你要搵D K 型D 的石, 一舊放上一舊中間都有好多空間, 反而用左平板, 一層層咁D 水係過唔到的, 另外最好唔好CHI 波離, 由其是後面...

好多別字, 因為打得好趕, 希望幫到你..
PS: 你諗你真係CHECK 下銅, 因為正常用個膠箱TAP WATER 開SALT, 有流加光, D 野已經會開下, 當然KEEP 唔KEEP 到, 靚唔靚係一個問題

最佳新人 論壇元老

320 發表於 2014-3-2 14:07
其實你之前D 石死左, 只要等下, 等裡面D WASTE 打走晒, 加換水, 慢慢都會OK的..N CYCLE可再SET UP
我O岩O岩 ...

你有冇長開燈呀??師兄
我而家個景係咪好唔掂呀?>?~
我冇買過藥喎屋企~只係得(消化菌.海水索..珊瑚量..7仔水..冇啦係得咁多支野
之前我都買過1包吸銅既濾材~落沙缸吸左1星期左右都冇咩變色...算唔算冇銅藥>>?
會唔會沙有問題>>?

開正常時間
重點係個景就算唔掂, 都唔會開都唔開, 一定係水質問題, 但當然呢D 野係大家影響大家

最佳新人 論壇元老

320 發表於 2014-3-2 14:47
開正常時間
重點係個景就算唔掂, 都唔會開都唔開, 一定係水質問題, 但當然呢D 野係大家影響大家

我而家諗緊點改善死水問題~有冇建議呀師兄~>>?
水質都唔知出現咩問題>?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樹喜 發表於 2014-3-2 13:32
師兄~我上星期落足7日枝玻璃針硝化菌dio.~都冇換過水..換左新石就冇熄詔燈都1星期啦...
NO2爆紅我先去買 ...

no2 紅唔係落7仔水,7仔係用黎防菌種單一化。

同玻璃針唔好日日落,正常一星期要落一枝。
日日落,d菌無野食,自然會死,所以可能就係咁no2先升,你系統唔得。

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樹喜 發表於 2014-3-2 15:04
我而家諗緊點改善死水問題~有冇建議呀師兄~>>?
水質都唔知出現咩問題>?

起晒d石,用牙刷刷下佢,再轉個境,換一半水熄燈,化氮打濕泡試下, 唔好再落其他野,自然run佢

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

1.你之前養左幾耐水都冇用, 換石=由頭黎過
2.你個景太密, 有好多死位
3.造流要長開
4.燈, 換水, 豆, skimmer 照正常用
5.沙面有屎係正常, 一係加強水流, 一係加沙星/ goby
6.唔需要狂落菌, D菌冇野食死左水更加差

樹喜 發表於 2014-3-2 12:30
爆爆地啦師兄...不過唔算好多

爆藻就系等藻白化 然后刷掉 check no3  然后 换三分一水  养一个星期水就可以了

最佳新人 熱心會員 論壇元老

你養過魚都應該知道咩叫n-Cycle,基本上魚就用生物環,珊瑚就石去養菌,你換過d新石即是FOT養水期間或成熟的缸抽走生物環,要重新再養菌在生物環內,而這個珊瑚缸,一路養水期間,其實硝化菌一路生在生物石上勞力地工作緊,突然抽走生物石,咁就等於FOT抽走生物環了,整個硝化過程就這樣斷了,新石又要再重新行過,此外,硝化菌加得多真是沒有用,因為無咁多nh3/4比佢吸去轉化,咁d菌就會死,正如人多,又唔夠食物的話,最後都是死亡,現在養翻好d水先啦,預祝開缸順利
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

r199818 發表於 2014-3-2 16:41
你養過魚都應該知道咩叫n-Cycle,基本上魚就用生物環,珊瑚就石去養菌,你換過d新石即是FOT養水期間或成熟的缸 ...

清晰

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主,你最好選擇其中一位師兄提議去做,
珊瑚缸靠的是生物石中細菌"們",足夠水流動經過生物石才能達至成效
你有玩FOT經驗,已經成功一半,淡定啲慢慢跟一位師兄去做,好快可以成功
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 論壇元老

加多2個造流, 用WP25啦. 減D石. 而家太阻水啦, 石唔好掂到玻璃.
加大光照, 爆晒藻, 成缸都係綠色, 之後再白晒, 就可以了. 咩都唔洗CHECK
由而家開始咩都唔洗落.

如果你有懷疑係重金屬O既, 你開新水, 加個泵仔, 放一件細細件平平地的珊瑚. 每日換水, 應該都可以KEEP到一排. 如果都KEEP唔到/或從未開過的, 就係你的水喉水問題. 裝RODI機.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

體你個人消息 加我whatapp

最佳新人 論壇元老

個景好多死位真係要整過…
認真。

D 魚友答左你,你又唔信
最簡單你落魚街問吓D舖頭啦
記住帶錢,佢教你買多D器材,買多D藥水就養到架啦