海水領域 SeaFishZone

查看: 5908|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

請教各位CHING哩兩枝角個態OK MA? [複製鏈接]

樓主
因為小弟係SPS新手,同埋想問有時見其他CHING D角會透色,點解會咁既?
第一張相枝角買反黎之前有D紫色,但係E家佢開始出綠色,開始冇曬紫色,求指教!

最佳新人 論壇元老

沙發
有生長, 出毛, = OK
無生長, 出毛 = 唔OK
無生長, 唔係點出毛 = 就黎掛.

透色要低營養先做到. 唔洗 CHECK NP, 角自然會話你聽.
另外強光都會引致透色.

超低營養 + 強光 = 白晒就死咁款.
超低營養 + 中光 = 透色
低營養 + 強光 = 透色
低營養 + 中光 = 實色
中營養 + 強光 = 實色
高營養 + 強光 = 厚實色

養角就是求穩定. 唔夠穩定咩都係假.

板凳

唔該CHING,SPS係咪主要白光?

地板
nickdo 發表於 2014-3-2 19:26
有生長, 出毛, = OK
無生長, 出毛 = 唔OK
無生長, 唔係點出毛 = 就黎掛.

點様先可夠營養及實色 ?

最佳新人 論壇元老

hoyatwong 發表於 2014-3-2 20:03
唔該CHING,SPS係咪主要白光?

玩珊瑚不應有白光概念, 應是波長.

led白光 同 t5, 老仔, 陽光等, 波長上有好大分別, 睇上黎係白, 但完全唔同.

海下紅光較少波長如下.

應是藍光為主.

最佳新人 論壇元老

edlsang 發表於 2014-3-2 20:49
點様先可夠營養及實色 ?

通常用沸石系統先會有呢D煩惱.

柏林系統NP較高一點用400W老仔晒就係最傳統的實色.

咁如果做到超低營養 + 中光 = 透色同低營養 + 強光 = 透色枝角會幾耐出現哩D情況?

最佳新人 論壇元老

hoyatwong 發表於 2014-3-2 23:27
咁如果做到超低營養 + 中光 = 透色同低營養 + 強光 = 透色枝角會幾耐出現哩D情況?

如果成缸黎睇, 係唔知要幾耐.
因係睇角反應而判斷營養高低, 而唔係CHECK左營養高低再睇角反應. 用 SALIFERT 呢 D CHECK 唔到有NP都未必係超低營養架. 除非你有米用HANNA大機CHECK. 但呢 D 要問有用果 D CHING 先知.

我自己就試過人地比支FRAG仔入缸2日就淡晒色. 但品種唔同反應未必一樣.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

比較複習。。。。偷師ing

hoyatwong 發表於 2014-3-2 23:27

基本上都要一段時間穩定水質,如缸水靚再配搭藥水一段由一星期開起色
玩角,應該由keep 水開始,養唔死先再起色
其實只有大約理論 最後都要睇角反應去調整
Email:reefchannelhk@gmail.com
地址: 屯門好景工業大廈A座15字樓4室
Tel / Whatsapp:68432551
http://www.reefchannel-coral.com
http://www.facebook.com/reefchannel

請支持人工繁殖珊瑚:
https://www.flickr.com/photos/reefchannel/albums

Experts!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老