海水領域 SeaFishZone

樓主: LebornJames
打印 上一主題 下一主題

水位太高點好 [複製鏈接]

就甘睇似系入面(即相中左邊)塊玻璃高得濟,導致水位過高而浸棉,我我有呢個問題....所以塊棉好快要換...

最佳新人 論壇元老

calvinfff 發表於 2014-3-4 23:48
基本上背滴係唔用得壓縮棉,  一耐左就塞晒

如果唔用白棉應該用咩?

最佳新人 論壇元老

kenjigood 發表於 2014-3-5 12:22
新缸試水時....唔算好浸水..

你個缸既玻璃界得低嘛..
我個缸個爛鬼設計

最佳新人 論壇元老

zeropch 發表於 2014-3-5 12:52
就甘睇似系入面(即相中左邊)塊玻璃高得濟,導致水位過高而浸棉,我我有呢個問題....所以塊棉好快要換...

玻璃問題應該冇得攪

最佳新人 論壇元老

但你個缸點放化氮?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

LebornJames 發表於 2014-3-5 13:38
如果唔用白棉應該用咩?

我就會第一浸用生物棉(好似海棉果隻),  第二浸用厚身果隻白棉

水會去得快少少,  薄身呢隻壓縮棉唔太啱背滴缸用
暫時停賽

最佳新人 論壇元老

calvinfff 發表於 2014-3-5 13:44
我就會第一浸用生物棉(好似海棉果隻),  第二浸用厚身果隻白棉

水會去得快少少,  薄身呢隻壓縮棉唔太&# ...

收到..

論壇元老

神一樣的對手

LebornJames 發表於 2014-3-5 13:42
但你個缸點放化氮?

2倉即尾倉~無計
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

kenjigood 發表於 2014-3-5 14:27
2倉即尾倉~無計

ching 會唔會調返轉先o岩

背滴d水蒸得好快,  尾倉放化氮好難搞喎,  同埋你頭倉咁少棉,  稍為多兩條魚你d環咪污糟晒囉
暫時停賽

論壇元老

神一樣的對手

calvinfff 發表於 2014-3-5 14:34

背滴d水蒸得好快,  尾倉放化氮好難搞喎,  同埋你頭倉咁少棉,  稍為 ...

唔駛諗, 我用qq頭倉放唔落, 同埋2倉水位一樣= =.......
行到水算了, 依家環上係生化棉再白棉,白棉2日左右換一次~暫時仲ok
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

最佳新人 論壇元老

kenjigood 發表於 2014-3-5 14:42
唔駛諗, 我用qq頭倉放唔落, 同埋2倉水位一樣= =.......
行到水算了, 依家環上係生化棉再白棉,白棉2日左右 ...

nacqq放係尾. 打出黎既泡咪打到成缸都係?

論壇元老

神一樣的對手

LebornJames 發表於 2014-3-5 15:11
nacqq放係尾. 打出黎既泡咪打到成缸都係?

行耐左又唔覺好多WOR....
轉缸完成>

calvinfff 發表於 2014-3-5 14:34

背滴d水蒸得好快,  尾倉放化氮好難搞喎,  同埋你頭倉咁少棉,  稍為 ...

Ching 都我都係放一層白綿咋 咁做太小?

kenjigood 發表於 2014-3-5 14:42
行到水算了, 依家環上係生化棉再白棉,白棉2日左右 ...

白棉2日左右換一次..... 勤力

我一個禮拜都懶得換一次
暫時停賽

eerr12 發表於 2014-3-5 15:43
Ching 都我都係放一層白綿咋 咁做太小?

如果D水過唔乾淨就去到D環度,  應該會有影響
暫時停賽

Ching, 想問下環下面d格仔版點整㗎,喺fs見到嗰d好大塊

論壇元老

白綿太多一層夠,下面用格仔板整個四方形上面放白綿!

論壇元老

神一樣的對手

appledaily 發表於 2014-3-5 17:11
Ching, 想問下環下面d格仔版點整㗎,喺fs見到嗰d好大塊

咪就係剪細佢
轉缸完成>

appledaily 發表於 2014-3-5 17:11

格仔剪細佢 用三個吸盤仔(浪)住

eerr12 發表於 2014-3-5 22:46
格仔剪細佢 用三個吸盤仔(浪)住

如果環下面唔加格仔版係唔係會塞缸?