海水領域 SeaFishZone

查看: 6812|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

請問什麼叫變頻水泵 [複製鏈接]

樓主
我見現在好多泵都叫變頻水泵, 但有d 又冇得調較水流......咁其實變頻係指個水泵d 咩???  

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
流量....我既理解
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
轉貼自網上搜尋資料:

變頻水泵的變頻指的是電機,變頻水泵應該是變頻電機帶動的水泵 變頻也就是可調節頻率,變頻電機就是可以調節轉速調節流量,達到節能的目的,還有啟動電流小,維護工作量小的優點。而普通水泵就是用普通電機帶動水泵轉動,即所謂的工頻電機。我們日常用的頻率50Hz,不可調速。水泵調節流量需要通過閥門節流來實現同,所以不節能。 變頻水泵的工作原理 變頻水泵利用改變電源的頻率來改變電機的轉速,從而改變水泵出水量,變頻水泵水泵的轉速決定其出水量的大小。

地板

THX FOR REPLAY
但我見淘寶D 變頻水泵係冇控制器SET 流量,但佢又叫變頻  又變頻技術, 所以我先想知變頻指咩...

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

呢個新技術啵.但都係唔明.自色應咁利害
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我都睇唔明,佢第一點話“三相﹣THREE PHASE“,以我理解即係 香港三相電係380V,一般家庭配電電壓係220V。咁點用呀
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Lewis_Lo 發表於 2014-3-19 10:28
我都睇唔明,佢第一點話“三相﹣THREE PHASE“,以我理解即係 香港三相電係380V,一般家庭配電電壓係220V。 ...

NONONO....

相電在電源端和負載端均有星形和三角形兩種接法。二種接法都會有三條三相的輸電線及三個電源(或負載),但電源(或負載)的連接方式不同。

日常用電系統中的三相四線制中電壓為380/220V,即線電壓為380V,相電壓則隨接線方式而異;若使用星形接法,相電壓為220V,三角形接法的相電壓則和線電壓都是380V。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

lamk 發表於 2014-3-20 20:04
NONONO....

相電在電源端和負載端均有星形和三角形兩種接法。二種接法都會有三條三相的輸電線及三個電 ...

相電壓係220V,咁三相係咪即是380V?
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Lewis_Lo 發表於 2014-3-20 21:34
相電壓係220V,咁三相係咪即是380V?
FROM WIKI
相電壓則隨接線方式而異;若使用星形接法,相電壓為220V,三角形接法的相電壓則和線電壓都是380V

好難明

我的理解是:
1。6極3相是指馬達的構造,不是AC(交流電)電源的相數。
2。變頻的意思是,此馬達是 DC 供電,但不只是直接由AC 轉DC 供電,會加一個IC 控制供電的頻率。
它變頻的主要目的是省電,例如,直接比電不經IC控制,每分鐘用電是1個單位,而經IC 控制,IC只是第1,3,5,7,9......秒供電,用電只是1卅2個單位。  

其實變頻技術已經發展左好耐,我接觸過最老既係日本三菱電機製造大型中央冷氣,安裝好到而家有成卅年啦.
只不過最過技術一日千里可以將咁巨型既縮到好細入到家居用. 變頻主要原因係以前電動馬達有一個致命死穴,就係起動時輸入既電能完全無效(叫做無功功率)浪費既既能量達到7成.為左解決呢個問題,日本三菱重工就想到將AC電源先變成DC電源,用最小能量將馬達起動,(點解唔用全DC馬達?因為DC馬達有另一個問題唔及AC馬達),起動後DC電源會出現間歇性開關,頻率越高馬達轉動越快(PWM,Pulse-Width Modulation),而且因為慢起動,對週邊器材造成破壞相對輕微,又唔會嚇到人同魚.我最近個WL上水泵壞左,換個後備PJ9000,次次餵魚再開泵,條條都游飛咁快.

我諗我明了...thx ching,

不過我諗好多人都好似我咁理解左變頻係指流速轉變.....