請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: Professor

大埔友.............. [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

丁不三 發表於 2014-5-15 16:38
C兄,要不要濾一濾先,thanks

有, 我上文都有提, 我用過濾廁所水同鹽兩溝, 如鹽度夠, KH 差不多就直車落缸, 唔夠就補補佢~~

詳細D 講, 冬天水太凍就會加加熱棒, 等溫度差不多才倒入缸,
當然按時間季節等等因素變化下啦,  不是係又車唔係又車O既~~~

Professor 發表於 2014-5-15 17:18
有, 我上文都有提, 我用過濾廁所水同鹽兩溝, 如鹽度夠, KH 差不多就直車落缸, 唔夠就補補佢~~

詳細D 講 ...

Thanks c兄,下次試下!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

丁不三 發表於 2014-5-15 20:15
Thanks c兄,下次試下!

喂, 後果自負呀下~~~~!   

要留意大廈有冇洗咸水缸~   同埋有機會個缸之後多左D "天然生物"O架下~~~~