海水領域 SeaFishZone

查看: 10040|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

用po4x4降極都係一點幾 [複製鏈接]

樓主
如題!請各師兄師姐幫忙!
30寸滴漏缸,約30-40磅生物石、NAC7化氮、豆樽用NP豆約50ml、一匹水冷、三個造流應該send到無死水位、25W鹵素燈、PO4X4用絲襪袋
住放在有水流位、由2ml開始加每一星期加2ml、加左三個月左右約24ml、 現在PO4都仲係一點幾、NO2=0,NO3=7-8左右,PH=8.3
缸有一條3寸藍吊、一條3寸帆吊、五條一寸公主小丑、一隻八寸長鬚葵、格日餵一次食!http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/topic_show.cgi?id=75720&age=30

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發

請教PO4是怎樣產生出來的?
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
試下用樽滾
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

地板
Lewis_Lo 發表於 2014-3-19 10:30
請教PO4是怎樣產生出來的?

小弟經驗尚淺、我古係NO3轉換出來、有錯請提點!

vsvs 發表於 2014-3-19 11:27
試下用樽滾

因po4x4太輕太細粒一滾就浮出黎、師兄你都係用樽滾?會吾會有咁既情況發生?我試過把po4x4放絲襪,袋住放入豆樽滾、但po4都係無降過、定還是我未加夠要繼續加?還是有其他因素?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

你d豆太少,按返正常100L/100ml比例用先,PO4x4都按返説明比例全换試試,我估一兩星期後會有改善

另外測試劑凖確性亦要考慮

最佳新人 論壇元老

藍血魚 發表於 2014-3-19 12:25
小弟經驗尚淺、我古係NO3轉換出來、有錯請提點!

po4來自無rodi既自來水,部份魚糧,活藻,都會有。

最佳新人 論壇元老

應該講,所有魚糧都有p, 轉化成po4佔重量既3%左右。
而如果全部比魚食哂吸收哂咁當然無事啦,因為唔會入水。
但其實,糧,點都有一部份係無比魚吸收到。(魚屎卅食唔哂)
咁d po4就會入水。

粗略計下數。以一個200L水既魚缸為例,每餵1-2g (1毫子咁多) 魚糧,都足夠令po4升0.1 ppm...

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

生物本身都會排放 po4。。。 珊瑚,魚(唔係單單屁股出)

要做到真正0 po4,只可能用野吸

不過po4 0左,d 珊瑚估計都離死不遠

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2014-3-20 19:11
生物本身都會排放 po4。。。 珊瑚,魚(唔係單單屁股出)

要做到真正0 po4,只可能用野吸

你乃過野
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-20 20:06
你乃過野

追求超乾淨既時候

忘記左,水至清,則無魚這個道理

不過我d水都未清過

咁po4有1.3-4可以養LPS嗎?
但我缸爆髮絲藻點攪好?

最佳新人 論壇元老

完全0,一定hihi
所有生物都須要phosphate先生存到。詳細唔解釋太多,但呢個係事實。

靚海水 0.005
魚缸水 0.05 已經好ok.

0.5內,易養既LPS都ok既…

太多phosphate,共生藻會狂生(想像珊瑚體內爆藻…),頂唔住,珊瑚會嘔哂d共生藻,即係白化。之後就瓜。

1.3-4... um...

最佳新人 論壇元老

多口問多句開缸幾耐,同有冇用碳。
因為新石未定(3個月內都未算定),同碳,都會放po4. 當然,靚碳po4較小。

版主

馬記廁所友

此圖乃DNA化學結構,所有細胞內都含P,還原分解就成P原素
所以P對生命體很重要,冇P冇生命

PS: 控制P量就能控制藻多少
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 論壇元老

vsvs 發表於 2014-3-21 08:20

版主

馬記廁所友

TimTim 發表於 2014-3-21 08:25

精蟲?

最佳新人 論壇元老

vsvs 發表於 2014-3-21 08:27
精蟲?

又真係幾似…

係細胞膜,無phosphate都整唔到

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

生物堂
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-21 09:17
生物堂

你上唔少生物網喇