海水領域 SeaFishZone

查看: 10085|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

用po4x4降極都係一點幾 [複製鏈接]

樓主
如題!請各師兄師姐幫忙!
30寸滴漏缸,約30-40磅生物石、NAC7化氮、豆樽用NP豆約50ml、一匹水冷、三個造流應該send到無死水位、25W鹵素燈、PO4X4用絲襪袋
住放在有水流位、由2ml開始加每一星期加2ml、加左三個月左右約24ml、 現在PO4都仲係一點幾、NO2=0,NO3=7-8左右,PH=8.3
缸有一條3寸藍吊、一條3寸帆吊、五條一寸公主小丑、一隻八寸長鬚葵、格日餵一次食!http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/topic_show.cgi?id=75720&age=30

沙發
Lewis_Lo 發表於 2014-3-19 10:30
請教PO4是怎樣產生出來的?

小弟經驗尚淺、我古係NO3轉換出來、有錯請提點!

板凳
vsvs 發表於 2014-3-19 11:27
試下用樽滾

因po4x4太輕太細粒一滾就浮出黎、師兄你都係用樽滾?會吾會有咁既情況發生?我試過把po4x4放絲襪,袋住放入豆樽滾、但po4都係無降過、定還是我未加夠要繼續加?還是有其他因素?

地板
咁po4有1.3-4可以養LPS嗎?
但我缸爆髮絲藻點攪好?

TimTim 發表於 2014-3-21 02:19
多口問多句開缸幾耐,同有冇用碳。
因為新石未定(3個月內都未算定),同碳,都會放po4. 當然,靚碳po4較小 ...

謝謝各位師兄回復!
我已清楚營養鹽過底不好其實我無諗過no3,po4到0、因為好多師兄都講過、我諗住po4去到0.3-5,no3去到5
咁既指數養LPS ok嗎?因為我係RT缸新手!
開缸7個月了、無用碳、7個月就係加左依幾條魚同一隻葵咋!