海水領域 SeaFishZone

樓主: 藍血魚
打印 上一主題 下一主題

用po4x4降極都係一點幾 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
藍血魚 發表於 2014-3-19 12:25
小弟經驗尚淺、我古係NO3轉換出來、有錯請提點!

po4來自無rodi既自來水,部份魚糧,活藻,都會有。

最佳新人 論壇元老

沙發
應該講,所有魚糧都有p, 轉化成po4佔重量既3%左右。
而如果全部比魚食哂吸收哂咁當然無事啦,因為唔會入水。
但其實,糧,點都有一部份係無比魚吸收到。(魚屎卅食唔哂)
咁d po4就會入水。

粗略計下數。以一個200L水既魚缸為例,每餵1-2g (1毫子咁多) 魚糧,都足夠令po4升0.1 ppm...

最佳新人 論壇元老

板凳
完全0,一定hihi
所有生物都須要phosphate先生存到。詳細唔解釋太多,但呢個係事實。

靚海水 0.005
魚缸水 0.05 已經好ok.

0.5內,易養既LPS都ok既…

太多phosphate,共生藻會狂生(想像珊瑚體內爆藻…),頂唔住,珊瑚會嘔哂d共生藻,即係白化。之後就瓜。

1.3-4... um...

最佳新人 論壇元老

地板
多口問多句開缸幾耐,同有冇用碳。
因為新石未定(3個月內都未算定),同碳,都會放po4. 當然,靚碳po4較小。

最佳新人 論壇元老

vsvs 發表於 2014-3-21 08:20

最佳新人 論壇元老

vsvs 發表於 2014-3-21 08:27
精蟲?

又真係幾似…

係細胞膜,無phosphate都整唔到

最佳新人 論壇元老

no3=5 is ok for lps