海水領域 SeaFishZone

查看: 12623|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

大缸換水一問 [複製鏈接]

最佳新人

樓主
我黎緊會換大缸, 39"滴漏
應該有成300L水, 想問咁多位師兄
如果每2星期換3分1水的話, 即係100L左右
應該點樣換法?
用桶換?
定係搵個流量計連埋d喉, 再抽水同加水??
麻煩哂咁多位師兄

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
READY個桶裝100L水,
在沙缸內停水時, 抽100L水..........之後在沙缸外畫條線,
再回100L 新水入沙缸,

之後,只需預備新水, 用抽水泵抽走到線位, 咪唔駛次次估羅~~~

論壇元老

板凳
我都係響個缸度劃條線,每次抽水抽到去果條線度快,靚,正

地板
各位Ching,香港啲自來水越黎越dirty,我試過帶返公司個實驗室到測試,結果好恐怖,氯氣含量超出標準,其它重金屬含量亦超標,我自己換水不只重份量,更總視水嘅質量,最方便快捷而便宜的話就用三支濾心,第一棉心,第二碳心,第三是純水心,一套祇須一千多啲,本人認為這是最基本做法,大家千祈吳好偷懶呀!會因小失大㗎,魚兒長期受重金屬會破壞中樞神經及內臓,所以好多人養魚都養吳過半年㗎,真係好無引!   大家要細心呀

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Wing100 發表於 2012-4-29 03:09
各位Ching,香港啲自來水越黎越dirty,我試過帶返公司個實驗室到測試,結果好恐怖,氯氣含量超出標準,其它 ...

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Wing100 發表於 2012-4-29 03:09
各位Ching,香港啲自來水越黎越dirty,我試過帶返公司個實驗室到測試,結果好恐怖,氯氣含量超出標準,其它 ...

三支濾心??

should be 4 wor

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我用廁所水架
我真係傻架

論壇元老

學師仔一名

傻傻地單眼仔 發表於 2012-4-30 08:07
我用廁所水架

我都係

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

光頭仔 發表於 2012-4-30 09:11
我都係

窮到無錢買鹽
我真係傻架

論壇元老

學師仔一名

傻傻地單眼仔 發表於 2012-4-30 09:18
窮到無錢買鹽

唔駛買,你以經好咸.....................。

最佳新人

sdU213 發表於 2012-4-29 01:30
我都係響個缸度劃條線,每次抽水抽到去果條線度快,靚,正

係WO, 唔記得可以咁做添
多謝師兄提點

管理員

我係新手

1398killer 發表於 2012-4-28 21:50
READY個桶裝100L水,
在沙缸內停水時, 抽100L水..........之後在沙缸外畫條線,
再回100L 新水入沙缸,

學到野
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-1 08:22
學到野

玩野呀!!!!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2012-5-1 10:10
玩野呀!!!!!

點解吾教我呀

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

領域團隊 發表於 2012-5-1 10:26
點解吾教我呀

管 理 元,

咪玩啦,我係新手中高級新手炸,
水族小學雞。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

領域團隊 發表於 2012-5-1 10:26
點解吾教我呀

管 理 元,

咪玩啦,我係新手中高級新手炸,
水族小學雞。

千其咪學佢,死得人呀

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

好一個爸爸 發表於 2012-5-1 10:52
千其咪學佢,死得人呀

下午呀,死佬。