海水領域 SeaFishZone

樓主: ninoxmarco
打印 上一主題 下一主題

大缸換水一問 [複製鏈接]

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

好一個爸爸 發表於 2012-5-1 10:52
千其咪學佢,死得人呀

下午呀,死佬。

1398killer 發表於 2012-4-28 21:50
READY個桶裝100L水,
在沙缸內停水時, 抽100L水..........之後在沙缸外畫條線,
再回100L 新水入沙缸,

滴漏缸換水係沙缸抽水
唔會係主缸抽好D咩  順便抽下垃圾

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

kitangle 發表於 2012-5-1 12:09
滴漏缸換水係沙缸抽水
唔會係主缸抽好D咩  順便抽下垃圾

一般在沙缸抽,
主缸吸垃圾, 一個月一次吸下夠啦~

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老

光頭仔 發表於 2012-4-30 09:11
我都係

me 2

最佳新人 活躍會員 論壇元老

成個沙缸抽晒所有水都冇總水量三份一 重要係只抽尾倉水, 唔掂!
所以我都係抽主缸水方便D.
重有, READY個桶裝100L水咁煩, 不如計一計個缸容量, 一百升水大約幾吋水(主缸), 於停上水泵後係玻璃到劃線, 咁咪每次換水時, D水一抽到條線就停, 咪OK囉.
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

做咩講到咁煩.抽2桶,換2桶唔得既咩.左計右計.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2012-5-1 18:39
做咩講到咁煩.抽2桶,換2桶唔得既咩.左計右計.

我都無計幾多L 剩係計抽一桶換一桶
不過新缸有櫃好高 如果抽沙缸會方便好多

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

魚缸我自已3星期換一次.每次換80L用什貨店大膠筒.個沙缸唔夠80L因為留左位放水冷.我自已抽主缸水的.用R0水.我覺得魚缸唔洗咁密換水.當然好睇魚數量同設備啦.同ninoxmarco ching 到時要叫夠人來搬.真係好重架...

師兄們多數會買個上水泵黎換水用?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

Lewis_Lo 發表於 2012-5-1 18:10
成個沙缸抽晒所有水都冇總水量三份一 重要係只抽尾倉水, 唔掂!
所以我都係抽主缸水方便D.{:6_141 ...

CHING, 點解唔抽頭倉水?
一樣照抽, 抽夠你唔要的水,
落鹽, 開泵MIX,
再開上水泵, 冇難度WOO!!!

kitangle 發表於 2012-5-1 21:32
師兄們多數會買個上水泵黎換水用?

有個細可抽沙缸.大小小2000L就係桶抽上沙缸.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

即係買多2個換水用
我得個電動換水器咋
咁沙缸抽幾多 抽一半?

其實唔駛買.養左幾年魚.有時屎忽痕又買多個.買返黎又好似冇咩用.買買下,就好多呢D多餘物資架喇.
志於換沙缸水,我又係抽2桶.又換返2桶入去咁囉.唔駛理佢幾多升掛.

最佳新人

peterfai 發表於 2012-5-1 21:07
魚缸我自已3星期換一次.每次換80L用什貨店大膠筒.個沙缸唔夠80L因為留左位放水冷.我自已抽主缸水的 ...

我叫左4個人, 計埋自己, 5個了
再唔夠可以再CALL人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

ninoxmarco 發表於 2012-5-1 22:43
我叫左4個人, 計埋自己, 5個了
再唔夠可以再CALL人

拿定板車×2.

最佳新人

peterfai 發表於 2012-5-1 23:13
拿定板車×2.

冇問題, 租車果度好似可以租埋