海水領域 SeaFishZone

樓主: leo12341234
打印 上一主題 下一主題

求救 [複製鏈接]

TimTim 發表於 2014-3-20 11:50
濾棉應該可濾走。
可check下ca同kh。估計兩者都會低左。建議換水,同加番小小kh同ca,慢慢加。

唔該

最佳新人 論壇元老

100%換水, 對温對鹽度.

nickdo 發表於 2014-3-20 22:30
100%換水, 對温對鹽度.

全換?

最佳新人 論壇元老

leo12341234 發表於 2014-3-20 22:54
全換?

梗係啦, 你個缸白晒WO. 玩角對抗離子失衡都要每年100%換水.

相比起你白晒同新鹽水, 邊個危D你諗下.

新水要先打氣, 用水泵MIX好至少6個鐘先好換.

nickdo 發表於 2014-3-20 23:16
梗係啦, 你個缸白晒WO. 玩角對抗離子失衡都要每年100%換水.

多謝師兄教授

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

nickdo 發表於 2014-3-20 23:16

成日用化工野?

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-3-21 06:26
成日用化工野?

DOSING 本身就會離子失衡.... 除非你行FM 全套BALLING, 但係我覺得D數都計唔準, 有幾多人知到自己個缸個真正NET VOLUMN, 失衡係遲早問題. 所以都係換水最易解決. 而且本身珊瑚養耐左就會開始分解出化學物質進行化學戰爭. 呢D都要靠換水黎稀釋.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

nickdo 發表於 2014-3-21 11:07
DOSING 本身就會離子失衡.... 除非你行FM 全套BALLING, 但係我覺得D數都計唔準, 有幾多人知到自己個缸個真 ...

好彩我用廁所水。。。 哇哈哈哈

一野100%水