海水領域 SeaFishZone

查看: 3998|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

共存問題 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主
我看到外國網説Acropora角不可與皮革共存,到底有冇師兄可以養皮革同時養角在同一魚缸

http://animal-world.com/Aquarium ... ing-Acropora-Corals

"Do not keep soft leather corals with your Acropora species as they are aggressive and release terpins that will eventually kill your expensive investment. Leather corals are dangerous to Acros, even in the best filtered aquariums. Some large polyp stony (LPS) corals can stretch out their tentacles and kill your Acros too, so caution is needed if you have a mixed reef."

最佳新人 論壇元老

沙發
+卜, 我都睇過呢個REFERENCE, 我都想問呢個問題

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
dickyjai 發表於 2014-3-25 13:25
+卜, 我都睇過呢個REFERENCE, 我都想問呢個問題

意粉手指 肯亞樹 果d  分秘 對角傷害大,唔好接近d角擺

其他皮革 我擺近d 角,眼體無乜問題

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
chihim 發表於 2014-3-25 13:33
意粉手指 肯亞樹 果d  分秘 對角傷害大,唔好接近d角擺

其他皮革 我擺近d 角,眼體無乜問題

手指咁大威力㗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

G-force 發表於 2014-3-25 14:59
手指咁大威力㗎?

意粉手指啵,唔係手指狀皮革啵
比喻 澳洲綠意粉手指果種野。。 本身都會毒d 皮革

d 珊瑚打化學戰好麻煩

我擺過d 皮革係好幾種角附近,唔係hi 到 都唔見有問題

意粉手指就。。。  

chihim 發表於 2014-3-25 16:11
意粉手指啵,唔係手指狀皮革啵
比喻 澳洲綠意粉手指果種野。。 本身都會毒d 皮革

Ok,已攞遠D手指。