海水領域 SeaFishZone

查看: 4823|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

換缸幾問 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
小弟準備換真滴,各位大大請解疑問:
1. 上落水喉用多少吋?
2. 200L 水用NAC 3.5可以嗎? 抑或NAC 5A或更勁MODEL........
3. 沙缸18"X12"X12"分兩倉OK?? 12"會唔會矮得滯?
4. 3000L/H 上水分兩出夠用嗎? 或一出水一入水冷好唔好?
謝過先

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員

沙發

上6分落1吋
NAC唔知D野for幾多L,自己就200L X3或4就是了,再計NAC官方效能打個折.
高多2-3吋,左右後加高3面檔水,以防有水花入罅.
3000L開兩個,可以係滴漏槽開多個4分窿俾水冷依靠滴漏槽水壓出水,少個泵少點熱.
善用每一個魚袋,雖然幫不上什麼手,但人人都咁做個威力可以好大.

版主

馬記廁所友

板凳
三一萬能俠 發表於 2012-4-30 15:17
上6分落1吋
NAC唔知D野for幾多L,自己就200L X3或4就是了,再計NAC官方效能打個折.
高多2-3吋,左右後加高3面 ...

又要謝三一C兄
再問30"缸用正中央8"X1.5"滴漏糟可行嗎?
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員

地板
vsvs 發表於 2012-4-30 15:47
又要謝三一C兄
再問30"缸用正中央8"X1.5"滴漏糟可行嗎?

8吋X1.5吋??????
1.5吋更係唔夠啦.
由缸邊計入窿邊最小都要一吋以防因水壓大壓爆玻璃,又要因手位落去摟實條膠喉.
當你有辦法唔伸手落滴漏槽而又只係安裝一條1吋落水喉最少條槽要做2吋半-3吋.
善用每一個魚袋,雖然幫不上什麼手,但人人都咁做個威力可以好大.

版主

馬記廁所友

三一萬能俠 發表於 2012-4-30 15:54
8吋X1.5吋??????
1.5吋更係唔夠啦.
由缸邊計入窿邊最小都要一吋以防因水壓大壓爆玻璃,又要因手 ...

原本想做好上落水喉先做槽

版主

馬記廁所友

如果落水喉位開係背位玻璃又得唔得?90度曲落

最佳新人 活躍會員

vsvs 發表於 2012-4-30 16:40
如果落水喉位開係背位玻璃又得唔得?90度曲落

1)個窿唔會開得細
2)好嘈
3)買魚有風險,太大條死左飄埋去就塞喉.

最佳新人 活躍會員

vsvs 發表於 2012-4-30 16:36
原本想做好上落水喉先做槽

條槽都唔會小過2吋半

師兄 我都岩岩換缸 有幾個問題答到
1. 我都係叫魚舖幫我諗
2.我30X16X20 計埋沙缸 200-230L水左右 我就用NAC7 照計就用大左幾級 但係價錢唔差太遠 同埋有D師兄都教越大越好 所以我計返沙缸SIZE用NAC7反而慳位D  
3.我FOT 分3倉 RT就唔知喇
4.睇你幾L水 3000L/H 分2出 我諗未必夠...

版主

馬記廁所友

謝過大家

版主

馬記廁所友

最後好可能要用外置槽先解決到問題

版主

馬記廁所友

最後決定:
L30"W18"H18",斜角滴槽,每邊6"
落水1",刁1 個4 分出水推豆豆
上水6分,之後分兩個4分出水,3000L泵推

沙缸L20"W12"H16"
頭倉12"尾倉8"

各C兄俾下意見

最佳新人 活躍會員

vsvs 發表於 2012-5-4 12:31
最後決定:
L30"W18"H18",斜角滴槽,每邊6"
落水1",刁1 個4 分出水推豆豆

18高????見水咪得15 6吋!!!!!!!!要預計埋做浪喎.
用個4000L會好D.
用落水嚟俾豆樽好似.................................因為落水多垃圾,阻止豆流出樽身多數用藍色棉或用膠板鑽細窿好易多垃圾塞住影響效能.

版主

馬記廁所友

三一萬能俠 發表於 2012-5-4 13:14
18高????見水咪得15 6吋!!!!!!!!要預計埋做浪喎.
用個4000L會好D.
用落水嚟俾豆樽好似.......... ...

如果唔做浪,20"夠唔夠?