海水領域 SeaFishZone

查看: 5151|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

窮人新手aa圆缸養mo仔 [複製鏈接]

樓主
IMG-20140408-WA0016.jpg IMG-20140408-WA0005.jpg IMG-20140408-WA0009.jpg IMG-20140408-WA0015.jpg
我原本無諗住跳海傢,但家中女主人話中意mo仔咪諗住上網睇下點養囉
點知睇完就越來越想養,本想買方缸養的,但女主人中意這圆形缸
仲説明只買這個其他唔比買
但我已中海水毒,所以放手一博用aa缸養mo仔

沙發
睇條魚凶多吉少
你真係有上綱爬過文??

板凳

個魚缸開左幾耐 始終唔係淡水魚
玩命之作

最佳新人

地板

kennyg 發表於 2014-4-9 02:16
個魚缸開左幾耐 始終唔係淡水魚
玩命之作

我都係知係玩命之作,
所以都係定定地先放上泥
依兩條都養左3星期
上網睇過養魚要完成N-cycle先可以開始
n-cycle完成可以令no2變0
而FOT好似話高NO3都可以養
所以我就諗:
AA水妖可以完成n-cycle來養淡魚
咁應該海魚都冇問題,可以試下

PS:其實佢有叫我做底喉架,但我買個魚缸差唔多用曬D錢(本身諗住平平地方缸+掛瀘+環就算)所以放棄左

諗住水妖都試試先
返到去咩都冇搞只係加糧加蜂王張養水,一兩星期左右我已經忍唔住起集中營買左兩條20蚊
幾日後已死了一條,但令一條好勁我去左澳洲差唔多3星期(完全冇換水但有人喟野食)佢都冇死的,可惜寒流"習"港,一夜間得5度第二日死左
諗住依條可以養到幾星期以為開好缸,咪再買魚買生物石買暖管,點知原來都係未OK,死曬
所以最後唔係好想再博,把死最尾的魚留起個缸到計續養水,其間再不斷爬文,
再加蜂王張,提高溫度,再起魚街買到清貨NO2 test(20蚊)本身都冇錢諗住唔買,到買左先知真係有用
再問人知到邊到有平又易養傢人工,先養得到依傢

阿古羅 發表於 2014-4-9 01:44
睇條魚凶多吉少
你真係有上綱爬過文??

CHING
其實都仲有D擔心
見佢上半身好似黑左咁唔知係咪唔健康
點先知佢身體是好是壞

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

其實應該襯機會,帶女主人睇多D大缸,
再番屋企度下位,換個24寸,可以養多D
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

神一樣的對手

白石底...生物石...水妖....第一次見
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

正常都過左兩星期.都過左死期嘞.
係睇下你D水得未啫,如果OK.又俾你試到水妖得唔得囉.
但我都係建議正正經經咁養.發展空間會大D嘛.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

有機會養到架,我試過得架,不過養平野mo好啦

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

咸淡合壁...

水妖掉左佢,改清缸底

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

依家等同鹽桶養魚,打住氣冇話唔得
(我估隻葵會縮先)
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

大家放心,小弟出左花红氹掂女主人,已買十吋方背瀘缸養水中(aa缸應好快會換畫所以依傢先放上泥)
因為養了奶咀所以的起心干換左佢
買個時都唔覺佢地開到咁大仲要迫起同一個位,见到都辛苦
令外這個AA缸太薄身了上面個入口又细,最仆街係個支燈有問题時藍時白不停閃
捉鱼擺野都超有難度,又加唔到隔鱼個箱仔
有野死左要令出泥差唔多要起曬D野

最佳新人 論壇元老

水妖其實係work… 我試過… 不過,魚一定唔可以多,水妖能力好有限。唔好話魚,其他野好似葵,都唔可以多。

最佳新人 論壇元老

利申:由於水妖效能太差,最後都係放棄。

水妖好似係水流慢,所以我都加左個泵

迫到爆的奶咀

好明顯隻奶咀追光.....
仲有 如果d細魚停留係d水流位到....無乜心機 咁即係中左毒
如果無q過嘅小醜比新手養 死亡率十分高....大約得一半到
而你個缸連基本生存條件都好有限

阿古羅 發表於 2014-4-9 23:49
好明顯隻奶咀追光.....
仲有 如果d細魚停留係d水流位到....無乜心機 咁即係中左毒
如果無q過&#2 ...

依傢希望佢地顶到我新缸