海水領域 SeaFishZone

查看: 5191|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

窮人新手aa圆缸養mo仔 [複製鏈接]

樓主
IMG-20140408-WA0016.jpg IMG-20140408-WA0005.jpg IMG-20140408-WA0009.jpg IMG-20140408-WA0015.jpg
我原本無諗住跳海傢,但家中女主人話中意mo仔咪諗住上網睇下點養囉
點知睇完就越來越想養,本想買方缸養的,但女主人中意這圆形缸
仲説明只買這個其他唔比買
但我已中海水毒,所以放手一博用aa缸養mo仔

沙發
kennyg 發表於 2014-4-9 02:16
個魚缸開左幾耐 始終唔係淡水魚
玩命之作

我都係知係玩命之作,
所以都係定定地先放上泥
依兩條都養左3星期
上網睇過養魚要完成N-cycle先可以開始
n-cycle完成可以令no2變0
而FOT好似話高NO3都可以養
所以我就諗:
AA水妖可以完成n-cycle來養淡魚
咁應該海魚都冇問題,可以試下

PS:其實佢有叫我做底喉架,但我買個魚缸差唔多用曬D錢(本身諗住平平地方缸+掛瀘+環就算)所以放棄左

諗住水妖都試試先
返到去咩都冇搞只係加糧加蜂王張養水,一兩星期左右我已經忍唔住起集中營買左兩條20蚊
幾日後已死了一條,但令一條好勁我去左澳洲差唔多3星期(完全冇換水但有人喟野食)佢都冇死的,可惜寒流"習"港,一夜間得5度第二日死左
諗住依條可以養到幾星期以為開好缸,咪再買魚買生物石買暖管,點知原來都係未OK,死曬
所以最後唔係好想再博,把死最尾的魚留起個缸到計續養水,其間再不斷爬文,
再加蜂王張,提高溫度,再起魚街買到清貨NO2 test(20蚊)本身都冇錢諗住唔買,到買左先知真係有用
再問人知到邊到有平又易養傢人工,先養得到依傢

板凳
阿古羅 發表於 2014-4-9 01:44
睇條魚凶多吉少
你真係有上綱爬過文??

CHING
其實都仲有D擔心
見佢上半身好似黑左咁唔知係咪唔健康
點先知佢身體是好是壞

地板
大家放心,小弟出左花红氹掂女主人,已買十吋方背瀘缸養水中(aa缸應好快會換畫所以依傢先放上泥)
因為養了奶咀所以的起心干換左佢
買個時都唔覺佢地開到咁大仲要迫起同一個位,见到都辛苦
令外這個AA缸太薄身了上面個入口又细,最仆街係個支燈有問题時藍時白不停閃
捉鱼擺野都超有難度,又加唔到隔鱼個箱仔
有野死左要令出泥差唔多要起曬D野

水妖好似係水流慢,所以我都加左個泵

迫到爆的奶咀

阿古羅 發表於 2014-4-9 23:49
好明顯隻奶咀追光.....
仲有 如果d細魚停留係d水流位到....無乜心機 咁即係中左毒
如果無q過&#2 ...

依傢希望佢地顶到我新缸