請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 20060|回復: 78

在LPS缸內,第1隻養的角 [複製鏈接]

論壇元老

kill 魚新手

在看到紅瓦有開花後,2星期,加的第1枝角,希望可以及keep到佢
2卅1卅2015開缸
FOT  54 * 22 * 30(見水28), 沙缸 45 * 18 * 20, PJ 11000,
富華 12000, Deltec sc2050, SERA 50L, PH ball 12L,

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

師兄……其實d角難吾難養?

論壇元老

kill 魚新手

pca 發表於 2014-4-15 13:39
師兄……其實d角難吾難養?

我是師妹,另這是我養的第1枝角,難唔難養,要由其他高手答你
2卅1卅2015開缸
FOT  54 * 22 * 30(見水28), 沙缸 45 * 18 * 20, PJ 11000,
富華 12000, Deltec sc2050, SERA 50L, PH ball 12L,

最佳新人 論壇元老

論壇元老

kill 魚新手

garry 發表於 2014-4-15 15:47
妳好似已經係膠手。師妹。

生物殺手,就有我份,我早2個月才反缸
2卅1卅2015開缸

最佳新人 論壇元老

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

ada117 發表於 2014-4-15 15:23
我是師妹,另這是我養的第1枝角,難唔難養,要由其他高手答你

失覺晒……妳仲未答我易吾易養?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

你可以click 入去D品種參考下

http://www.liveaquaria.com/produ ... plies.cfm?c=597+322

論壇元老

kill 魚新手

老闆,話這隻是普通角,綠色的這種比較易養,中光,中,大水流
2卅1卅2015開缸

角勁難玩....要去到遠人級玩到 同好多野都要準備好晒 燈 水質 系統 時間同錢.......最後果2樣先係最重要如果你魚缸設備係你上要咁既設定 真係唔好玩 就算養到都好辛苦
花D精神同時間買下野下行街好過拉師妹

論壇元老

kill 魚新手

阿古羅 發表於 2014-4-16 00:24
角勁難玩....要去到遠人級玩到 同好多野都要準備好晒 燈 水質 系統 時間同錢.......最後果2樣先係最重要{:6 ...

多謝師兄意見,我都知道難玩,所以我就俾多d時間試下,睇下keep唔keep唔到,努力學習中
2卅1卅2015開缸

試下試個缸KH 要十分穩定
同藍燈下睇唔到係情況不妙定係死左 得閒交流下
我都係新手一名.....不過我都有二個缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

師妹姐姐不買prada Gucci 包包,拎錢養魚,值得嘉許!

論壇元老

kill 魚新手

阿古羅 發表於 2014-4-16 00:59
試下試個缸KH 要十分穩定
同藍燈下睇唔到係情況不妙定係死左 得閒交流下
我都係新手一名.....不過我都有 ...

請問你們驗 kh 同ca 的試劑,用那牌子,我用緊的唔係好津
2卅1卅2015開缸

我用salifert......但係我覺得唔準其實係錯誤使用估多數

阿古羅 發表於 2014-4-16 00:24
角勁難玩....要去到遠人級玩到 同好多野都要準備好晒 燈 水質 系統 時間同錢.......最後果2樣先係最重要{:6 ...

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

養角甘簡單。。  。。 隨便買件放入缸都難死

好快你會買多件

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

唔死就好易養
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

kill 魚新手

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-4-16 13:21
角唔死就好易養

2卅1卅2015開缸

最佳新人 論壇元老