海水領域 SeaFishZone

查看: 6930|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

黃粉 [複製鏈接]

樓主
各位Ching 請問小丑(大約1.5")浸黃粉,要浸幾耐?用q桶
係每日浸幾個中然後入缸第日再浸 定係 長浸幾日?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發

100L 水大約用 1g 黃粉 (5份1包),  有少冇多

每次浸24小時,  禁食,  打大氣

藥水要每24小時要全換,  一般連浸2~3日為一個療程
暫時停賽

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
唔使太大氣,會影響PH,
正常打氣可以了,畢竟只有一條魚!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
ybkwok 發表於 2014-4-15 21:20

版煮果然係高手
暫時停賽

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

calvinfff 發表於 2014-4-15 21:44
版煮果然係高手

呢D都係超版敎架,要找晦氣就揾佢
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

話時話,條魚點解要浸黃粉呢?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-4-15 21:51
話時話,條魚點解要浸黃粉呢?

其實有4條,差唔多size, 琴日入對完水,落左隔離盒見佢地有白屎,呼吸急促,攤左係度,所以試下用黃粉

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

長浸黃粉,正常打氣,餵少少,直至有態!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

正常對水對溫後,唔會咁快有事!
你開缸幾耐,有乜器材,仲有咩魚?最好影相睇睇!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-4-15 23:17
正常對水對溫後,唔會咁快有事!
你開缸幾耐,有乜器材,仲有咩魚?最好影相睇睇!

琴晚對温對水,今日下午發現有問題
開左2個幾月,Eden 511 濾桶,bm new qq 化氮,8-9磅生物石

alex11 發表於 2014-4-15 23:22
琴晚對温對水,今日下午發現有問題
開左2個幾月,Eden 511 濾桶,bm new qq 化氮,8-9磅生物石

缸中無魚,有草皮同扣
之前買過幾條仙仔,開曬口既,但係幾日後,d旗有一點點白色不過無擦身,我覺得係生石,之後換左小小水,過多幾日就番番大海
點解會咁呢,係咪個缸其實仲未得
No2 ,3 =0, ph= 8.2
之前咸度1.024-1.025度(用浮針量),問左魚舖佢地話太咸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

1024-1025唔係咩出事元兇.水得兩個月.,有仙仔.冇Q魚.幾升水?你用得511.應該缸唔會好大.
要避免落咁多魚.
尤其細仙.唔係咁易適應到新缸架.
同埋冇Q魚.始終都會有風險.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-4-16 00:25
1024-1025唔係咩出事元兇.水得兩個月.,有仙仔.冇Q魚.幾升水?你用得511.應該缸唔會好大.
要避免落咁多魚.
...

3x L 水
幾條都無q,將來要q仙仔要點做呢?

alex11 發表於 2014-4-16 00:35
3x L 水
幾條都無q,將來要q仙仔要點做呢?

其實你個都係RT.Q唔Q都冇咩關係咯.捉D好態.芝麻眼.好醒目D.就得了.
另外講仙仔水質要求高D.需多D留心.
我再講白D.暫時小諗細仙住.買住D粗魚玩下先喇.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

浸完黃粉之後,d小丑好態既係咪可以直接落缸,洗唔洗再過甲基藍淡水浴?

我係wingk960 發表於 2014-4-16 00:40
其實你個都係RT.Q唔Q都冇咩關係咯.捉D好態.芝麻眼.好醒目D.就得了.
另外講仙仔水質要求高D.需多D留心.
...

明白,thx ching

alex11 發表於 2014-4-16 00:48
明白,thx ching

基本上.我唔見有特別行為,我都唔會過淡.
甲基藍.我都好耐冇用了.
冇病冇痛,黃粉都冇落.

ybkwok 發表於 2014-4-15 21:20

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

你亦可叫榮少q完比你!佢樂於助人!