海水領域 SeaFishZone

查看: 8488|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

有感而發 [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

樓主
事原係,養左壹年既金毛巾,今晚終於彌留了,
由買入時又肥又靚,壹年以來,開口搶食,但係,
食住瘦,瘦到收背,而家皮包骨,其間,試過好多
方法,好多種魚糧,生口,藥物,都無效!
回想,佢未被捕捉之前個樣,同而家彌留個樣,
到底應唔應該將屬於大海既佢,放喺屋企觀賞,
困住佢!
盡管你會買最好,最多,最貴既器材!應唔應該再養魚呢?

多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發

玩魚有時都真系會玩到覺得有D累,日日服侍班大帝,做左佢地隻狗,有想過將全部魚倒晒落個海度,唔洗煩

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
德哥 發表於 2012-5-3 00:33
師兄…你識咁諗堅開始叫做識玩魚!

加油,切勿羊群心理,應鶴立鷄群!

唔好笑我啦,我只係識皮毛野,
只係諗緊,即管你再養條魚多幾年,
亦都只係代表佢,坐多幾年,最後都係等死!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

地板

C兄何必多愁善感, 這樣看罷, 那管是金毛巾還是眼鏡仙, 只不過是大石班, 海狼, 張口之物, 食物鍊一環而已, 只不過是較美麗的食物, 可能金毛巾當天不被捕, 第二天就成海狼的早餐, 我們在電視看見海龜鯨吞千手便覺可惜, 其實這不過就是大自然, 生命就是無常 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

你唔買佢番尼,比第個買左,可能.........2個禮拜已經養屎  
窮等人家...........藍仙仔

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

而家個Q缸,仲Q緊兩條4寸壹字吊,上個禮拜老婆喺街市買返黎,
如果佢地無遇上,呢兩條魚一定已經死左,而家已經停左燒鰭,
仲好生猛添,之後又點呢,等死?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2012-5-3 01:06
而家個Q缸,仲Q緊兩條4寸壹字吊,上個禮拜老婆喺街市買返黎,
如果佢地無遇上,呢兩條魚一定已經死左 ...

在佛經裡可找到答案 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 灌水之王 論壇元老

師兄, 無話應該唔應該...可以係應該,可以係不該...

要知道你同條魚係有緣份先可以同一屋簷下...個海咁多魚,魚街咁多魚, 偏偏係佢比你揀左...
如果佢一直係大海, 可能未出世就已經比其他生物食左, 又或者如果你無買比我買左, 可能佢第二日就返左大海了, 邊有機會比佢過年~~

你可能係害左佢, 但其實你係救左佢; 相反, 你以為唔養佢係救佢, 其實可能令佢死得更快....天曉得...
世事生命都係無常~ 都係過眼雲煙, 但求過得天地良心 (我覺得用心去對待生命已經是了) 就足夠了

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

stanleyp 發表於 2012-5-3 01:34
師兄, 無話應該唔應該...可以係應該,可以係不該...

要知道你同條魚係有緣份先可以同一屋簷下...個海咁多 ...

同意(用心去對待生命)
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

一切偕是緣

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

每次有魚死有我都同感,個心乸住乸住
雖然在我個缸兩餐無憂,但生死由人,水泵,化氮,水冷.......定
比大自然更多變數。
最慘嘅係無法完成所有生物嘅慾望.....就係繁殖傳基因
個缸養得吾靚一切都係我老婆嘅主意
個玻璃花樽買大左少少,咪用嚟養角囉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

新手 發表於 2012-5-3 01:04
你唔買佢番尼,比第個買左,可能.........2個禮拜已經養屎

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

新手 發表於 2012-5-3 01:04

你吾係話我呀
我真係傻架

最佳新人

Goldenjoe 發表於 2012-5-3 01:02
C兄何必多愁善感, 這樣看罷, 那管是金毛巾還是眼鏡仙, 只不過是大石班, 海狼, 張口之物, 食物鍊 ...

有咁既思想係好事, 懂得珍惜事物, 已經難能可貴了.

又試想想, 你無捉佢, 佢係大自然都會自然死去或被淘汰, 可能唔洗一年都已經去了

依家彷彿你延長了它的壽命, 已經非常了得.
法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-3 12:26
你吾係話我呀

當然唔係話你啦  

你可能.......唔使..........  

管理員

海水領域灌水之王

新手 發表於 2012-5-3 19:44
當然唔係話你啦  

你得咩
我真係傻架

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-3 20:11
你得咩

當然得  

我係新手........條條魚都養唔耐