海水領域 SeaFishZone

查看: 3463|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

氣木化氮一問 [複製鏈接]

樓主
剛剛加左個氣木化氮,唔係好識教,見到D泡上到顶出到野係咪ok?
我試行左幾個中再睇就見唔到D泡上到顶冇野出
想知會係咩野原因,泵唔夠力定個氣木唔得,定未有污水所以冇野出?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
你用咩泵? 如第1次用.你SET到杯底就得了.跟住由佢行就得嘞.
佢做野時就會做野,唔做野時佢就點都唔做野.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳

我想說用氣木化氮制唔過, 效果不高,杯又太小, 裝唔到乜野, 較得唔好, 一陣唔睇, 隨時嘔到一缸泡, 個陣你就大劑, 一衭都係, 喊都無謂
不如換多小小水重好過
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

地板
其实化氮係咪可以降no3?因为我係主要想降no3

我係wingk960 發表於 2014-4-22 09:41
你用咩泵? 如第1次用.你SET到杯底就得了.跟住由佢行就得嘞.
佢做野時就會做野,唔做野時佢就點都唔做 ...

係咪姐係有野比佢做佢就會做反野?

版主

馬記廁所友

樓主想講啲泡出唔到入收集杯度?
啲泡較到杯底位置,泡慢慢積聚,自然走入收集杯
有機物係NO3源頭,化氮能減少懸浮有機物,推論上能減少NO3產生
至於已產生的NO3,要靠生物性過濾先可解決
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

請問有無器材係可以直接降no3?其实豆豆槫係咪降no3?

版主

馬記廁所友

Jamjam226 發表於 2014-4-22 14:25
請問有無器材係可以直接降no3?其实豆豆槫係咪降no3?

器材通常係"葯水"
另外豆豆可以降NO3,但本身要NO3=20ppm樓下先好,和及後有些副作用,如紅苔
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

永遠係新手

氣木化氮好難用,我都放棄左,行緊通心粉,free 返啲位出黎好過!

may414 發表於 2014-4-25 00:51
氣木化氮好難用,我都放棄左,行緊通心粉,free 返啲位出黎好過!

通心粉是外置的嗎?其實係點傢樣係咪同豆豆槫差唔多

論壇元老

永遠係新手

通心粉唔使用豆樽,放係有水流嘅地方如濾筒就得架喇!水流大約200L/h左右啦!