海水領域 SeaFishZone

查看: 84400|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

環在珊瑚缸     [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
異養菌

沙發
無加重, no3 係幾多就幾多,唔用環 唔會no3 低左

no3 係no2 變的 唔係無啦啦d 環會爆no3 出來

板凳
vsvs 發表於 2014-4-28 08:12
用SERA環獨特設計,可以提供"空間"給厭氧菌繁殖及居住
但需要水流環境配合,做出"缺氧",否則就只能繁殖更多好 ...

如果無甘多nh3 變no2

菌用乜來製做no3?  no3唔係no2轉化出來?
輸入同輸出唔係對等既?  

地板
vsvs 發表於 2014-4-29 08:52
化氮平時機械式減小"輸入",當生物式增強,自然能增加"輸入"
人工加入補品如魚/珊瑚糧,氨基酸等能增加"輸入 ...

甘,有無環 同 no3 多少 ,其實無關係吧
工廠都需要原料去製做成品吧。。

其實唔一定要sara 環, sara 環係我心目中 唔係用來去no3的

只係因為石少 無沙,用環來替代

ncycle  要行得完 就唔需要用碳源了。。

vsvs 發表於 2014-4-29 12:50
炭都會變為CO2散走,或者型成白色粒粒calcium bicarbonate等等
你個缸係咪密封式,生物沒有生長?

行得完的話,點解no3 還check得出。。

照理係有行既,不過100 %  裡面 得50%行完左

還有50% 行唔到盡頭。  因為點都係唔夠嘛

所以米需要用碳源去刺激異養菌幫拖去no3..

碳源唔算係 ncycle 既一部分吧?

可以   你無見過 魚缸滾豆  np 低水平?

無石 只用環啵。。  vsv random 落一種 效果一樣

唔系我估,系已經好多人做緊

碳源最先用系污水處理,全世界都用左好多年了

論文都好多。。   

。。。死vs  環去唔去到 no3。。

其實去到,只要有足夠既環<sara

reefcentral totm 米有一個缸 1000L 水用200L SARA 環

無落碳源。。  其實石頭一樣做到這個效果,但要用幾多石呢

我估計過500公斤

反過來 環去唔去到no3 我唔在意,因為都系需要太多環

這個貼 我想表達 用環 唔會無端端增加no3 之嘛

唔用石 可以用環,只要你用碳源的話

如果唔用碳源,環又好 石又好, 要足夠。。

1000L 用200L 環係珊瑚缸,魚有10幾條者

如果魚缸 80 100條魚。。  可能用1000L 都唔夠

但相比起石,唔用碳源又可以做到低np? 得

用幾噸?  甘你用環定用石。。

這個要問養魚友

no3 對魚可以無視,nh34 幾多 我估計無幾個開缸過後繼續會check

對珊瑚來講菌既目的唔系單單 行ncycle。。

體翻08年有研究報告顯示珊瑚同 菌係共生關係

石同環上面住d 咩菌呢?要去穩多d 資料先知

我地太著重硝化菌啦 無視左其他

po4 唔關no3事。。

Lewis_Lo 發表於 2014-5-2 02:19
小弟有個問題
我40吋缸,600L水,用120L SERA環,豆樽只放20ML豆豆,開缸三個多月,養十多條仙及十幾隻蝦。 ...

停豆米知

TimTim 發表於 2014-5-2 10:05
我咁睇,
1. N2 去 ammonium compounds由nitrogen fixing bacteria做,魚缸內此菌份量好小,效果可以忽略。 ...

吸元素?  用翻之前滾豆 一個月無換水既 數據

鈣少20 鎂少30 kh少1  一缸軟野加lps

元素好多 不過最重要係上面三樣。。  

唔知吸左乜,落海水素 唔多好,因為太多本來唔需要補的 會補埋入缸

海水素者系 海水裡面 果20幾種元素。。 好多對珊瑚無用,本來含量都系極低

換水指定動作 絕對好過落海水素。。 個人覺得這支野買來係浪費錢的

4. 如果成立,石頭一樣。。。。

適當數量細菌,我估計係由落幾多碳源控制吧

環多菌會多,前提係有野刺激d菌爆長?

任何生物都要有多個條件合適先可以大量繁殖吧

都系果句,以我了解 環同生物石 好處壞處都系一樣的

記得以前怕林話 一升水一磅石, 先叫足夠。。。。。

唔比你食,比大大笪地你 都無力繁殖後代

甘石頭太多米一樣會發生這個問題?

者系kz  nz 石仔太多?

TimTim 發表於 2014-5-2 13:40
我覺得石太多都會有呢個問題。不過石通常唔會因為無人會放到成個魚缸只得石。
而以我所知kz既石仔係用作吸 ...

沸石。。  吸野只系一個小功能,主要系養菌

相信體資料都會體到 石用一段時間會死,要煲 重生

如果單純話環係no3 工廠。。 積垃圾 等等

石頭又何嘗不是一樣?