海水領域 SeaFishZone

查看: 4067|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

生物石離缸已有3星期仲可以用在珊瑚缸嗎? [複製鏈接]

樓主
大半年前開了過珊瑚缸,但早三星期前從新做個景,用少了大概有8塊生物石,便收了但無泡在水中應該有3星期。但最近又想起從新再做過新景,可能會用翻原先的生物石,想問下呢D生物石仲可以起到過濾作用嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
死鬼晒

板凳
養養下會變生物石 用得

地板
再浸洗干淨,當死石用,養番生就得

其實我都有聽人講養養下會變返生,但唔知幾耐呢?

論壇元老

神一樣的對手

養養下會變返生
先決唔係要有一舊"生"既石?
可以無中生有嗎?_?
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

找紫苔石做種,不過水靚,D死石足夠營養,自然會變生物石!

死啦!
我上年清缸見舊石發臭, 於是煲過佢一輪, 再晒左一星期
我想問我當死石用, 仲得唔得!?

Tkin91 發表於 2014-5-3 13:44
死啦!
我想問我當死石用, 仲得唔得!?: ...

正, 煲過消曬毒

Tkin91 發表於 2014-5-3 13:44
死啦!
我想問我當死石用, 仲得唔得!?: ...

煲完有無試下味道,正唔正呀

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Gormanlam 發表於 2014-5-5 12:37
煲完有無試下味道,正唔正呀

海鮮湯

返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2014-5-5 13:02
海鮮湯

唉!我都唔想架,  落完藥, 舊石好似死左, 發臭,
見舊石個型唔錯, 咪唸住把心一橫, 將佢變做死石
我剛剛將佢放左落舊缸度養住先, 希望遲啲放返落新缸度