海水領域 SeaFishZone

查看: 7627|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

N02要等幾耐降到零? [複製鏈接]

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
通常NH3由高位降到零,N02𦢊升,之後要等幾耐N02先至降到0架?我等左一個禮拜都無乜起色!

沙發
升就快,降就慢啲,會係某日突然降至0,等幾耐每個缸都唔同!每隔一星期check吓啦
☉︹☉

論壇元老

永遠係新手

板凳
kwong426426 發表於 2014-4-27 17:17
升就快,降就慢啲,會係某日突然降至0,等幾耐每個缸都唔同!每隔一星期check吓啦

唔該Ching, 咁我唯有繼續等下啦!

地板
may414 發表於 2014-4-27 18:28
唔該Ching, 咁我唯有繼續等下啦!

記住唔使換水唔好加魚喎
等no2降至0先換一半或三份一水就可慢慢加魚
☉︹☉

論壇元老

永遠係新手

kwong426426 發表於 2014-4-27 19:38
記住唔使換水唔好加魚喎
等no2降至0先換一半或三份一水就可慢慢加魚

唔該晒Ching!

其實係唔係等梗完成N CYCLE呀?
係既話.就個零兩個月OK.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

C兄 點解開缸仲要升no2 你唔升no2米唔洗等佢落咁麻煩羅  係米?
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

我都想請教下我開缸己一個月但no2同no3都係keep住係零冇跌過!係吾係仲要等?

kazfa 發表於 2014-4-28 00:04
我都想請教下我開缸己一個月但no2同no3都係keep住係零冇跌過!係吾係仲要等?

個缸有冇生物或污染物呢?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

有三條藍麽1條皇帝一條啊位伯一條灰狗同皇冠蛋

kazfa 發表於 2014-4-28 00:22

咁快就有阿伯同皇帝

手多多而家忍緊

論壇元老

神一樣的對手

kazfa 發表於 2014-4-28 00:22

咁叫開缸........佩服
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

論壇元老

神一樣的對手

依家係咪no2升爆??
如果係...皇帝出水印, 你就要小心喇~
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

kazfa 發表於 2014-4-28 08:28
手多多而家忍緊

唔駛忍, 有事對症下藥, 冇有怕, 通常都搞得掂
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

等係養好魚既不變原則,就算NO2變左0,一加魚NH3,N02,又升,只不過因為夠細菌,係你都未測到時已硝化左,有D師兄心急一次加好多魚,NH3,N02快速上升,細菌做唔切,結果係
"因加(魚) 得減(魚)"
"可憐荷包紅衫魚,換來咸魚十數條"

論壇元老

fat.andrew 發表於 2014-4-28 12:52
等係養好魚既不變原則,就算NO2變左0,一加魚NH3,N02,又升,只不過因為夠細菌,係你都未測到時已硝化左,有D師兄 ...

kenjigood 發表於 2014-4-28 09:37
依家係咪no2升爆??
如果係...皇帝出水印, 你就要小心喇~

no2係最令一個月都味跌過!皇帝落缸都個幾星期都味出過水印!我就奇怪緊絛係咪咁順利

論壇元老

永遠係新手

我得NH3跌到零,no2同no3都爆升緊,今日已經有條開缸四間返左大海,都唔知重要等幾耐!

may414 發表於 2014-4-28 19:32
我得NH3跌到零,no2同no3都爆升緊,今日已經有條開缸四間返左大海,都唔知重要等幾耐!

你缸其實係咪fot?
如係no3可以不理
no2爆紅屎魚難免 繼續等
☉︹☉