海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

太后keep到藍底喇 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

G-force 發表於 2014-5-3 14:58
有很多珊瑚師兄會安裝RODI去過濾廁所水,目的正是減少NO3。所以廁所水本身是有NO3的。而在高密度魚缸,因 ...

到目前為止, FOT應該點keep色?
你之前介紹蝦紅素已冇得買, 點算?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

iphone5 發表於 2014-5-3 21:20
到目前為止, FOT應該點keep色?
你之前介紹蝦紅素已冇得買, 點算?

蝦红素係改善橙紅色,對太后增藍作用不大。我之前試過餵螺旋藻及formula two作主糧,太后幼魚變成魚,由心口及咀都變藍。因為螺旋藻有藍綠色素,有效改善藍色素。

當然,如果雙管齊下,改善NO3水平,效果更好。

G-force 發表於 2014-5-3 22:43
蝦红素係改善橙紅色,對太后增藍作用不大。我之前試過餵螺旋藻及formula two作主糧,太后幼魚變成魚 ...

大師既文都有睇過.
冇左個罐蝦紅素, 而家有咩取代品?

FOT的No3太高有咩方法?
用 no3:po4-x  有冇用?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

iphone5 發表於 2014-5-3 22:48
大師既文都有睇過.
冇左個罐蝦紅素, 而家有咩取代品?

如果粉裝都冇就冇計。我知黑店有大罐賣。你可以問下有冇細罐返。
NO3方面,小弟用豆豆。不過豆豆(通粉)要時間去清除NO3。而等d菌去除NO3期間,我用Red Sea 一隻立即去除NO3,PO4的藥水止標先。(你講果支NO3 PO4-X) 我每次換水除左加prime,都會加e隻Red Sea藥水。

http://www.youtube.com/watch?v=OYtnRXIK03U

G-force 發表於 2014-5-3 23:05
如果粉裝都冇就冇計。我知黑店有大罐賣。你可以問下有冇細罐返。
NO3方面,小弟用豆豆。不過豆豆(通粉) ...

我而家日日都有加, 不過都係有啡台....點算?

同埋而家係咪有通粉, 可以唔使用機去焂豆?

iphone5 發表於 2014-5-3 23:15

C兄試下酒精大法啦 听講去NO3好有效

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-5-4 00:32
C兄試下酒精大法啦 听講去NO3好有效

即係點?

iphone5 發表於 2014-5-4 09:55
即係點?

睇個篇文章話用酒精降NO3好有效, 不過我缸NO3唔高, 所以冇留意落幾多份量, 呢度禁多高手, 有識就提供用法啦

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-4 10:09
睇個篇文章話用酒精降NO3好有效, 不過我缸NO3唔高, 所以冇留意落幾多份量, 呢度禁多高手, 有識就提供用法 ...

但你個缸唔少㫵台,no3應該唔低

最佳新人 論壇元老

用咩酒精會穩定地減no3

酒精法風險較大,好搶氧,fot慎用啊

各位師兄,除咗keep色,啲魚耐咗個身都無新魚咁"令",唔知有無師兄硏究過

iam818 發表於 2014-5-4 21:21
各位師兄,除咗keep色,啲魚耐咗個身都無新魚咁"令",唔知有無師兄硏究過

除左食物,水質外, 仲要留意溫度,一般魚keep27度左右,水溫高甩色快,特別係太后 比重對色彩也很重要,發覺keep1.025最好, 有D話低比重D魚冇禁大壓力, 米信, 條魚唔病都會好快甩色制唔過

最佳新人 論壇元老

1.025 係所有魚都岩

最佳新人 論壇元老

G-force 發表於 2014-5-3 23:05
NO3方面,小弟用豆豆。不過豆豆(通粉) ...

你用咩煲豆?

iphone5 發表於 2014-5-3 23:15

你有冇測試NO3係幾多?如果0,啡台會慢慢減小的。通粉生龍有售,你用網袋袋好,放落水位都得。

LebornJames 發表於 2014-5-4 22:53
你用咩煲豆?

BM豆機

G-force 發表於 2014-5-4 23:00
你有冇測試NO3係幾多?如果0,啡台會慢慢減小的。通粉生龍有售,你用網袋袋好,放落水位都得。

用通粉, FOT 的no3可唔可以減到0?

我500L水,14條魚,最大5寸半,最細兩條小丑同醫生,由40L Sera環減到30L,行700ml豆,NO3都降唔到

至愛仙魚 發表於 2014-5-2 22:14
哈哈 阿水都知, 唔駛食, 係珊瑚缸佢已經自然標色

我只係食珊瑚