海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

太后keep到藍底喇 [複製鏈接]

dickson 發表於 2014-5-11 19:47
多謝指教。另外,缸NO3高(25), 我用咗豆樽10日到, 水轉咗白白地, 正常嗎?

比我話呢
no3高對魚不是毀滅性的, 看魚的數量, 以換水來降低no3是最隹方法, 以10多年養魚觀察, 用簡單直接的方法是最有效的
養魚有兩種方法, 一種是用大量器材,加上很適當的用法,再配合日後繁複維護保養,我有段時間是這樣, 後來感覺功效不大兼費神, 弄巧成拙,現在只用优質的uv和skimmer便搞掂, D魚唔知幾生猛又擦得, 水又清
就講你用咗豆樽丫,令D水轉咗白白地, 不是貼錢買難受, 留番精神欣賞魚好過啦,比我提議就同個豆樽說拜拜
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

dickson 發表於 2014-5-12 21:36
同意, 收到!

聽你提起, 心思思, 搵番陳年支NO3出來test下, 結果只得5咋, 我冇刻意去降NO3都咁低,証明UV同SKIMMER雙劍合璧已經好剎食
複雜留番比大師搞好過    我地搞得唔好盞捉蟲..........
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣