海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

太后keep到藍底喇 [複製鏈接]

螺旋藻綠藻都得? 人食果d得唔得, 我自己舖頭賣呢d可以整樽俾自己魚缸食下

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

iphone5 發表於 2014-5-4 23:10
用通粉, FOT 的no3可唔可以減到0?

雖然我是珊瑚魚缸,但未用豆機NO3去到40ppm。現在我用通粉,加brightwell Microbacter7作菌苗,減到NO3到測不到的level。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

chanyinpok 發表於 2014-5-5 16:50
螺旋藻綠藻都得? 人食果d得唔得, 我自己舖頭賣呢d可以整樽俾自己魚缸食下

人食果d係淡水螺旋藻製造,魚食果d係咸水螺旋藻,不過功效應該一樣。人食果d小心硬得濟,d魚唔食

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

G-force 發表於 2014-5-5 21:32
雖然我是珊瑚魚缸,但未用豆機NO3去到40ppm。現在我用通粉,央A減到NO3到測不到的level。

通粉係咪放係沙缸就得?
brightwell Microbacter7 係咩來?

iphone5 發表於 2014-5-6 13:51
通粉係咪放係沙缸就得?

http://brightwellaquatics.com/products/microbacter7.php

菌苗用來denitrify NO3

iphone5 發表於 2014-5-6 13:51
通粉係咪放係沙缸就得?

冇樽都起碼有個布袋袋好,比水流衝到

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

G-force 發表於 2014-5-6 16:38
冇樽都起碼有個布袋袋好,比水流衝到

大師而家邊有得買意粉??

iphone5 發表於 2014-5-7 09:01
大師而家邊有得買意粉??

有豆賣地方好多都有。你去生龍問下

通粉係咩樣架?

CHing,

新買咗條8吋藍底太后脹肚,點算好?

dickson 發表於 2014-5-9 17:08
CHing,新買咗條8吋藍底太后脹肚,點算好?

有冇食過野, 最好有相, 如有視頻看到游姿是否正常更好
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

老人家唔識放video,返嚟5日,見個肚無再大。缸中佢係大佬,但未開口,啄吓急凍豐年蝦,毛蝦,紫菜都吐番出嚟,指教吓有咩計?

dickson 發表於 2014-5-10 17:04
老人家唔識放video,返嚟5日,見個肚無再大。缸中佢係大佬,但未開口,啄吓急凍豐年蝦,毛蝦,紫菜都 ...

養得8吋太后應該經驗豐富 知道大魚適應新環境較細魚弱, 只要有態, 唔落藥捉, 水質良好,根本唔駛理佢
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-5-10 22:18
養得8吋太后應該經驗豐富 知道大魚適應新環境較細魚弱, 只要有態, 唔落藥捉, 水質良好,根本唔駛理 ...

我條太后都兩日先痾一劑,餵小點應該會好快痾

chanyinpok 發表於 2014-5-10 22:22
我條太后都兩日先痾一劑,餵小點應該會好快痾

兩日痾一劑你都知, C兄你24小時掌住佢架

多謝指教。另外,缸NO3高(25), 我用咗豆樽10日到, 水轉咗白白地, 正常嗎?

dickson 發表於 2014-5-11 19:47
多謝指教。另外,缸NO3高(25), 我用咗豆樽10日到, 水轉咗白白地, 正常嗎?

比我話呢
no3高對魚不是毀滅性的, 看魚的數量, 以換水來降低no3是最隹方法, 以10多年養魚觀察, 用簡單直接的方法是最有效的
養魚有兩種方法, 一種是用大量器材,加上很適當的用法,再配合日後繁複維護保養,我有段時間是這樣, 後來感覺功效不大兼費神, 弄巧成拙,現在只用优質的uv和skimmer便搞掂, D魚唔知幾生猛又擦得, 水又清
就講你用咗豆樽丫,令D水轉咗白白地, 不是貼錢買難受, 留番精神欣賞魚好過啦,比我提議就同個豆樽說拜拜

同意, 收到!

dickson 發表於 2014-5-12 21:36
同意, 收到!

聽你提起, 心思思, 搵番陳年支NO3出來test下, 結果只得5咋, 我冇刻意去降NO3都咁低,証明UV同SKIMMER雙劍合璧已經好剎食
複雜留番比大師搞好過    我地搞得唔好盞捉蟲..........