海水領域 SeaFishZone

查看: 3309|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

O3機一問 [複製鏈接]

樓主

FOT想用O3機,有乜好介紹?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
用隻好啲,sanders

板凳
How much ar Ching ? 海利係咪唔掂?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
點解要用O3機

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Bencylee 發表於 2014-5-3 17:24
How much ar Ching ? 海利係咪唔掂?

我都係fot缸兼有用o3机,有幾點要特別注意,你為何要用?你可pm我留電話,再詳談。

d魚有好多病,生粒粒,之後爛肉之類很多病痛,所以考慮好唔好用O3機幫手,當然我知改善水質最重要,但加了效果會更好嗎?還未決定喔

我亦睇過一些文章,用O3機要有好多要點,慢慢由細加多直至達到自己個缸的用量,一有出錯,人魚都可能有害,所以心大心細

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

師兄個缸有幾大?無錯O3機係會殺菌但控制得唔好就痳煩如果一定要用最好配合ORP機

Bencylee 發表於 2014-5-4 07:33
d魚有好多病,生粒粒,之後爛肉之類很多病痛,所以考慮好唔好用O3機幫手,當然我知改善水質最重要,但加了效 ...

師兄我都係有你情況。而我係用厠所水後比較多出現豬皮膚有問題。o3機都考慮緊。想了解多d

嘉賞物流 發表於 2014-5-4 12:38
2007年開始用O3,魚缸水明顯清澈了,化氮亦不是經常有廿四味出。但臭氧會氧化一些原來不預期會配合臭氧機使 ...

我用緊你隻powerjet

Puikwong師兄,其實我地係咪要轉返開水呢?但我缸RT無問題,skimmer師兄,我缸24x14x20

論壇元老

~㊣得叔㊣~

Bencylee 發表於 2014-5-4 14:34
Puikwong師兄,其實我地係咪要轉返開水呢?但我缸RT無問題,skimmer師兄,我缸24x14x20

如果得100升水就唔洗用O3機,換水可以

小弟過濾系統其實應該無問題。魚又唔多。缸300L自用次所水(經棉。陶瓷。兩炭。作沉澱物過濾)。問題的確開始出現。1個月有一。兩次魚身生不知名白色物體。有時會幾條爆身。雖然不致於令魚馬上有生命威脅。但亦會幾煩。經常要用時間處理。已經加左支uv燈。遲d考慮下會唔會加o3機。定還是轉番鹽水

另外講到泵powerjet呢個牌子我好鐘意