海水領域 SeaFishZone

查看: 13012|回復: 63
打印 上一主題 下一主題

急急急 [複製鏈接]

樓主
三十吋背滴,無q缸 開缸三個月 近期爆白點,早兩星期籃吊開始感染 個堅持唔落藥,己痊癒,但今早發現籃面全身爆點,但同籃吊相反,籃面收左口,請問有無一個好建議,我唔想令水污染,但又無位放q缸,急急,求教

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
點解堅持唔落藥?你係RT定FOT?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
FOT: 1.落藥 2.等魚返大海,清缸等幾個月再黎過
RT : 1.Q缸落藥 2.等魚返大海,清缸等幾個月再黎過
師兄,你個缸唔係個海,你唔落藥條魚游得去邊?只係可以等死.
就算用中藥都係藥嚟架.而中藥要係早期時係用,好似你條魚而家爆成咁仲收埋口,可能神仙都難救.

地板
魚缸,覺得仲新水日後會好麻煩

如果你堅持主缸唔落藥,見議你用AB桶或者Q缸,落白點藥醫魚魚.另外清主缸一個月

咁今晚落啦,佢今朝先爆,30吋背滴大慨幾多水 30 18 24

因為有師兄教如果早期落藥,啲菌未成熟,會有好多手尾,所以咪無落囉

有無白點藥介紹?同之後係咪要吸銅?

你養咩? FOT? RT? 有幾多魚?

你想法真係好有問題。就算過到今次下次點過呢

緊係有用先會生產d藥出黎啦。有藥俾你落。應該知足。。

五條魚 fot

Hongting 發表於 2014-5-5 12:47
因為有師兄教如果早期落藥,啲菌未成熟,會有好多手尾,所以咪無落囉

乜咁大整估有白點要未收口醫先得架, 宜家收埋口, 唉 據多年醫白點經驗, 大勢已去咯
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

佢話啲水好左,水質靚就好小有問題,仲話落銅一定會殘留起生物環到

有咩白點藥介紹,點用?請求教,我會嘗試救救它

心痛中

我講下我既做法,不過你可以唔跟.白點係邊度黎?咪係跟住你買既魚入缸囉.好多師兄為左處理呢個問題,一般都會開個Q缸,隔開條魚14日,但係我無位放Q缸,試過用AB桶但係要日日換100%水.最後我唔Q啦直入主缸篩起.呢個時間要金晴火眼睇實所有魚魚身會唔會有白點,只要一條出現幾點直刻落藥,直到無白點.而我一般2~3個月買一次魚,所以主缸並無隱藏既白點苞子.亦無吸銅.落完白點藥記得補充返硝化細菌水.呢個係我FOT既方法,幾年嚟死既魚都係打死,

Hongting 發表於 2014-5-5 13:03
佢話啲水好左,水質靚就好小有問題,仲話落銅一定會殘留起生物環到

好似有病丫, 唔食藥, 淨比D新鮮空氣你吸, 你話會唔會好番 C兄 白點好毒架, 會破壞魚全身組織, 同沙士一樣,感染力好強 今次買個教訓, C兄下次米制喇
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

養魚。除左聽人地經驗分享。仲要自己試同分析。先會理解每樣野原理係點。人地話銅離子會留響環度。你就唔落藥。人地話水靚左就唔會有白點。人地話收口就無得醫。你咁態度行事。唔會有邊條魚養得長

fat.andrew 發表於 2014-5-5 13:11
我講下我既做法,不過你可以唔跟.白點係邊度黎?咪係跟住你買既魚入缸囉.好多師兄為左處理呢個問題,一般都會開 ...

正解 有Q缸係好, 但Q缸D水質若keep得唔好, 果陣反如無病變有病,弄巧成拙, 我見到條魚有態都係同C兄咁, 對完水直接車落缸

puikwong 發表於 2014-5-5 13:22
養魚。除左聽人地經驗分享。仲要自己試同分析。先會理解每樣野原理係點。人地話銅離子會留響環度。你就唔落 ...

我都問人學嘢,養左三個月問人咁教我都係為我好姐,你覺得我有問題咪唔好睇我囉,我無心就唔會開post請教各位啦,我條魚有事都唔好心情,你話完我一個post我都忍,因為我真係請教人,你唔洗再係咁話我有問題架啦,而家我魚缸真係有問題,你唔想教我可以唔留言架!還有多謝各位教路