海水領域 SeaFishZone

查看: 13118|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

急急急 [複製鏈接]

樓主
你想法真係好有問題。就算過到今次下次點過呢

緊係有用先會生產d藥出黎啦。有藥俾你落。應該知足。。

沙發
養魚。除左聽人地經驗分享。仲要自己試同分析。先會理解每樣野原理係點。人地話銅離子會留響環度。你就唔落藥。人地話水靚左就唔會有白點。人地話收口就無得醫。你咁態度行事。唔會有邊條魚養得長

板凳

地板
calvinfff 發表於 2014-5-5 18:15
我都係咁話,  諗得太多都冇用

新手 + 新缸 + 白點 + 銅藥 + 心急 =

初養都唔係問題。用時間睇人地d post.用個心去理解下內容講乜。自己再分析。邊個方法可行d。跟住下次可以試。試完。覺得邊個方法好。邊個方法唔好。點解要咁做。唔係一大推理論課。講完又無寧兩可。都唔知自己想點。
關於落銅醫白點文章。仲多過育嬰網教喂人奶d post

Hongting 發表於 2014-5-5 12:47
因為有師兄教如果早期落藥,啲菌未成熟,會有好多手尾,所以咪無落囉

邊個師兄教你。會有咩手尾跟。有無教埋你將温度升高少少令白點周期短d

醫白點可以喂魚。可以開uv開化淡可以換水。唔係14日內唔換得水。你keep番住有足夠銅含量

neva 發表於 2014-5-5 19:57
要注意:好多人誤解了呢14日的計算,不是由第一日落藥計14日,又或者銅藥量已足夠計14日,全部都不是。係魚 ...

想請教其實14日係點計出黎?

咁響咩條件下keep14日。因為有師兄話ab桶新水14日可以清除白點。但我曾經試過q條吊。ab足15日。落缸。幾日後條吊生白點

又試過缸生白點。落銅8日無晒點跟住換水無再落銅。又清左無番發

係。其實。我都係扼水吹