海水領域 SeaFishZone

查看: 13111|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

急急急 [複製鏈接]

樓主
Hongting 發表於 2014-5-5 12:47
因為有師兄教如果早期落藥,啲菌未成熟,會有好多手尾,所以咪無落囉

乜咁大整估有白點要未收口醫先得架, 宜家收埋口, 唉 據多年醫白點經驗, 大勢已去咯
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

沙發
Hongting 發表於 2014-5-5 13:03
佢話啲水好左,水質靚就好小有問題,仲話落銅一定會殘留起生物環到

好似有病丫, 唔食藥, 淨比D新鮮空氣你吸, 你話會唔會好番 C兄 白點好毒架, 會破壞魚全身組織, 同沙士一樣,感染力好強 今次買個教訓, C兄下次米制喇
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

板凳
fat.andrew 發表於 2014-5-5 13:11
我講下我既做法,不過你可以唔跟.白點係邊度黎?咪係跟住你買既魚入缸囉.好多師兄為左處理呢個問題,一般都會開 ...

正解 有Q缸係好, 但Q缸D水質若keep得唔好, 果陣反如無病變有病,弄巧成拙, 我見到條魚有態都係同C兄咁, 對完水直接車落缸

地板
Hongting 發表於 2014-5-5 13:45
因為琴晚都無事,今朝返工先見到爆點

定的黎, 如果唔收口, 落銅份量正確九成九救得番, C兄 我唔係黑心, 收左口救番机會真係好微, 下次要早些下手

Hongting 發表於 2014-5-5 14:12
落左藥係咪唔好餵食?

一定要餵, 不過比平時小一半, 优質的魚糧有加蒜和多種營養,有助增強彽抗力, 駛唔駛介紹兩隻好野比你食好野病都少D架