海水領域 SeaFishZone

樓主: Hongting
打印 上一主題 下一主題

急急急 [複製鏈接]

嗯,唔該曬,咁有無藥介紹,我而家去買

以前新仔怕落藥,經常死魚,而且當白點領魚魚收口,99%死得,唔明為何不落要,我現在慣咗長期keep住有銅藥係主缸,當有白點時特別快醫好,醫好之後唔會刻意馬上換水。現在主缸基本上已經不會再受白點影響純碎個人習慣。

銅唔係有害架咩?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

用pointex,隔日落,用後不需吸銅,但一定要落主缸。10ml=200L水,非常可靠!

因為琴晚都無事,今朝返工先見到爆點

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

完成療程後,車支蜂皇漿就搞掂!

海水素?

但買邊隻白點藥好

Galaxy 發表於 2014-5-5 13:45
用pointex,隔日落,用後不需吸銅,但一定要落主缸。10ml=200L水,非常可靠!

Hongting 發表於 2014-5-5 13:45
因為琴晚都無事,今朝返工先見到爆點

定的黎, 如果唔收口, 落銅份量正確九成九救得番, C兄 我唔係黑心, 收左口救番机會真係好微, 下次要早些下手

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

我用開藍十字,以及比較方便可靠,因為網上亦有很多師兄講述如何使用。

銅藥是咁多種藥來講,殺傷力最低,除非你嚴重過量使用。

我現在新魚回家,不Q魚,直接車落主缸,然後耐不耐放少量銅藥落缸,現在D魚已經習慣曬銅藥。一起白點只要略略再加D就藥到病除。純粹個人經歷,我覺得好work

好,唔該,希望未收口

大家都好明白你既心情,因為我地都係魚友(唔係萬X).都試過新手期.但唔代表養得耐左就係高手.師兄同你講水靚就少D問題係正確既.不過你又問下佢點為之水靚?會唔會靚得過南太平洋?琴晚睇高清TTB講大堡礁,套片講既係四周環境靚先至出現大堡礁呢樣野,你個魚缸又有冇可能做到?正因為唔得,所以我地要換水換棉洗化氮開UV落O3.魚魚有病要落藥,KEEP色KEEP肥要十幾種魚糧,又安基酸又維他命,養魚睇多幾個論壇,分析,分享.同大家做好魚友,呢個就係最正確啦.

落左藥係咪唔好餵食?

Hongting 發表於 2014-5-5 14:12
落左藥係咪唔好餵食?

呢個問題又考起人啦.有人話餵有人唔餵.唔餵既人話餵會整污穢,餵既人話魚魚要食先有力.
我就係企係餵果邊既.

我明白,所以我都求教,點都好唔該矖各位,不過比人話我態度問題有啲反感

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Hongting 發表於 2014-5-5 14:22
我明白,所以我都求教,點都好唔該矖各位,不過比人話我態度問題有啲反感

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]Ching, 唔使灰心,繼續努力啦!大家都係想幫你,緊張咗啲啫,呢度大把有經驗嘅魚友會教你,即使失敗,咪當交學費,畢竟養咸不是一門簡單嘅學問。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

落藥唔餵食.其實即係叫你唔好再污染D水.因你落左銅.起碼要七日後先換到水.
咁就要餵小D.等D水乾淨D咁解啫.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

Hongting 發表於 2014-5-5 14:12
落左藥係咪唔好餵食?

一定要餵, 不過比平時小一半, 优質的魚糧有加蒜和多種營養,有助增強彽抗力, 駛唔駛介紹兩隻好野比你食好野病都少D架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣