海水領域 SeaFishZone

樓主: calvinfff
打印 上一主題 下一主題

成長編系列 - 火花 [複製鏈接]

咁禁細條養大, D金粉會唔會冇禁金架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我係wingk960 發表於 2014-5-6 10:16
不要再引我喇..

下次見到有新返火就話你知  
暫時停賽

至愛仙魚 發表於 2014-5-6 10:28
咁禁細條養大, D金粉會唔會冇禁金架

通常大左又綠又黑  
暫時停賽

我已經放棄左.....
48吋缸有湯臣,黃吊,青魔X6,黑背心X2,,北斗,灰仙,火炭仙,橙點泥鯭x2,黑小丑,關刀,藍面x2 ,藍吊,澳洲藍面,眼鏡燕,法仙共23條魚

耶律 發表於 2014-5-6 17:47
我已經放棄左.....

咁幫我打打氣,  又或者倒數

暫時停賽

最佳新人 突出貢獻

主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

capmo 發表於 2014-5-6 19:08

capmo 大師,  多謝欣賞

都有信心可以繼續 update 大家分享
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

☉︹☉

calvinfff 發表於 2014-5-6 11:39
通常大左又綠又黑

請問c兄, 如果第日放主缸, D大魚蝦佢, 好易收口, 有乜方法教下, 我落D膽小同細既魚都擔心比缸中班惡霸打死

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-5-6 23:36
請問c兄, 如果第日放主缸, D大魚蝦佢, 好易收口, 有乜方法教下, 我落D膽小同細既魚都擔心比缸中班惡霸打死 ...

我缸中多石,  所以冇有怕  
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-5-6 23:51
我缸中多石,  所以冇有怕

我缸中都好多石, 不過缸中班老屎忽有時會窮追猛打, 圍摳架

我條藍嘴b買果陣2寸,依家兩年了都系得果2寸半,但身上已經無哂藍嘴特有的果種隱約金鱗,好似檸批甘全黃,個嘴d藍色同下尾位果塊黑邊更系淡左八成。唔知火花b養耐左會唔會都勁甩色,變成黃花

至愛仙魚 發表於 2014-5-7 00:03
我缸中都好多石, 不過缸中班老屎忽有時會窮追猛打, 圍摳架

捉多兩條火焰仙加入戰團,  火焰仙有個好處一味兇人, 又唔敢出手   
暫時停賽

deter 發表於 2014-5-7 00:55
我條藍嘴b買果陣2寸,依家兩年了都系得果2寸半,但身上已經無哂藍嘴特有的果種隱約金鱗,好似檸批甘全黃,個 ...

火花應該唔會呱.....如果會變黃的話,  咁即係變做藍咀??  
暫時停賽

一個月後......肥左少少  

Gold 03.jpg (71.75 KB, 下載次數: 33)

Gold 03.jpg

Gold 02.jpg (48.23 KB, 下載次數: 34)

Gold 02.jpg

Gold 01.jpg (62.46 KB, 下載次數: 34)

Gold 01.jpg

暫時停賽

最佳新人 活躍會員 論壇元老

正魚
我都有兩條係缸,一大一細

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

糧尾呀......
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-31 14:15
糧尾呀......

差唔多出糧啦……魚公都返左呀
暫時停賽

ahven 發表於 2014-5-31 12:27
正魚
我都有兩條係缸,一大一細

細火花夠 Q,  大火花黑黑地都幾型……快d 貼d相 黎睇下啦
暫時停賽