海水領域 SeaFishZone

查看: 3706|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

想請教一下“海葵” [複製鏈接]

樓主
各位師兄, 我隻葵喺舊缸都養左半年, 剛剛進左新缸大約五日

但總係見佢坐唔定, 今早仲見佢去上水口想自殺
好彩一早做左防護, 不致身亡,
但我想問係咪水流唔夠定點?

請各位師兄指點!

最佳新人 論壇元老

沙發
水流太大隻葵覺得唔舒服就會走, 直至找到個佢舒服的位置. 你個隻係咩葵?

板凳
dickyjai 發表於 2014-5-6 11:47
水流太大隻葵覺得唔舒服就會走, 直至找到個佢舒服的位置. 你個隻係咩葵?

奶咀呀!師兄。

我而加將個出水口對正佢, 希望趕走佢!多謝指導

最佳新人 論壇元老

地板
參考外國文獻, 如果想特快趕走佢另一方法可以用風筒較熱風, 係佢個吸盤玻璃外面吹一陣, 佢受熱唔舒服就會走.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

麻煩野。四圍走。最愛做流。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-6 17:28
麻煩野。四圍走。最愛做流。

師兄, 就係咁啦! 今朝見佢仲開架, 走去上水口,自從趕佢走之後
就收晒皮,點算!?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

慢慢黎.葵好粗生.唔溶唔狂吐絲,唔駛理佢.但如有上述情況.你就要快D掉左佢.廢事佢攪到個缸污糟辣撻.
重有你幾耐缸.條蝶未開口?.呢種魚,難到想死.下次慳返呢幾十蚊好嘞.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-6 18:54
慢慢黎.葵好粗生.唔溶唔狂吐絲,唔駛理佢.但如有上述情況.你就要快D掉左佢.廢事佢攪到個缸污糟辣撻.
重有你 ...

多謝師兄提點! 剛剛細缸換新缸, 隻葵養左半年多, 條碟魚剛進場, 肯開口啄生物石& 粒糧
但同時見佢都有啄隻葵, 但唔見隻葵有傷口, 唔知喺度啄啲咩

咁佢會唔會咬葵㗎

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你隔開條碟先,會啄死隻葵!
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

係呀CHING 你小心你隻蝶咀啄你個葵

剛剛放左啲紫菜落缸, 隻鰈好似肯啄喎