請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 49260|回復: 32

新手開缸參考 (集思廣益手痕篇,希望幫到新魚友)   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

開此文目的.是希望可以幫新開缸的C兄.可以用較簡單方法,成功養活魚兒.但海魚變化甚多.
我只想帶新手一個方向.行小點枉路.
有些大C兄,約覺得看得不順眼,那就請齊參與.我只喜歡不要制做問題.但有問題是解決.而不是一句.你這樣得個屁.
這對事情是沒大幫助的.
大家有新開缸問題,盡可在此篇回文,我懂的,就盡力答,不懂的.就有勞各位C兄了.
先說本人,養魚經驗很小…年期都只是六指之間,孩兒時.看到色彩豔麗海魚,都很想擁有.
但當年家貧,當然是不可能.只有如眾多C兄一樣.買點金魚,紅蓮燈,巴西龜.結果..當然就給我很快玩死了喇.
直到中年,老虎跟我看咸魚,突然說一句,想養就養吧.當時心情.真難以形容.我想怕老虎又想養魚C兄的心情吧!
一個18吋缸.走上不龜路.先是老板很好人.怕我不夠菌.當然就是給我一個厚沙底了.再來怕我不夠過濾,再給我一個潛水泵.那時覺得老細很專業.不用5分鐘,我已要俾錢.真是快到不行了.

事後我才想一下.給我一個潛水濾幹嗎.真想小死佢.不過都算了.經我改做.轉了個濾筒.亦給我養過幾條仙魚仔.算是OK嘞.
自述過後.就來真囉.
開缸
新手開缸時.不要一時之快,多看下文.有點概念.就會易明多了.如地方,銀彈,,時間,家人..就可以去馬.
而我建導.先買一小背滴缸.一個上水泵.一支暖管,小型平的化氮,溫度計生物環.鹽,白棉,擺設黃骨,鹽度計,但強列買一支光學.因我當年的那支鹽度計,着實有想死的感覺.
心情興奮的C兄,回到家中.要清的就清洗乾淨.駁好線材後.就可放水,
你喜歡在缸開鹽得,亦可用桶開又得.只要是1024鹽度就OK了.
網上很多建議,如豆槳開缸.甚麼生化水.之類.我不說了.說穿了.就是我不懂….
1我用簡單方法.一般人說的死士. 如魔類.但魔亦有多種,較為功能強桿的.有黃尾魔.3點白,3點白基本上是強桿到不行了.如你還攪得死.你應該好好反醒一下.
2污染法.基本上,就是整污糟個缸.令NCYCLE開始起動.但我沒試過,只覺得較為易控制.所以都提一下.
成上述工序.你已開缸完成了.就靜待成果,其間,忍到手就不要買魚了.如忍唔到.我亦幫不了你.自求多福吧.
個程….是漫長.痛苦.你用盡方法TEST,為何NO2還是0???但你不管怎TEST.NCYCLE都需要特定時間完成.急不來既
而我建議,心急朋友,嘗試問下魚友,能可否售點有菌環,就會快好多.但養魚講耐性.這也等不到.就…..
到選魚,可為健康?
1大部份魚,如健康.眼珠細心觀看,不是圓.而是呈芝麻形狀.
2肉身  身材均雲.富有光澤.話頭醒尾個種.留意下.轉身靈活.眼珠轉得快.四圍啄缸邊.基本上已可入手了.
3新魚回家.對水對溫,淡水浴.以上我只做一樣.就是對溫.因為是最懶的方法.至於過淡…新魚新水,你還要過佢淡.你唔辛苦.佢辛苦啫.但因我有Q缸.所以我能養定幾天.見有問題.是見有問題我才會過淡.否則這動作我都不做的.
落了水,看一下. 不要急於餵食.等多一天半天才餵.作用是等魚定了.才會安心找野吃,魚未定.你放糧,佢重驚過你.以後就會怕左隻糧.那時重麻煩了.
開口.我很懶,只用幾種常用糧.不食.我就轉用蝦膠.蟹膠.貝壳類.不食我就沒心情再攪.就看魚兒命格了喇.
到了新魚有病.即是到了藥用篇.這是差不多較為麻煩的一項.我真的好懶.家中只有3,4種藥物.黃粉.十字銅.TDC,PG.抗生.
在新缸有病魚,我先說一下.新缸新魚,如有病.基本差不多是死路一條.但亦會有例外,但實在太渺汒.我只可講落藥方法.可否救活.我就不說了.
白點,非常見的魚病.我會選用藍十字,其實..我只懂藍十字,40升水16滴銅.基本是個指標.完全不準的.你只需有CHECK銅劑.跟說明書做法.不夠再加.到銅量到了0.3-0.4PPM就OK.不需考慮夠不夠.你CHECK到達PPM就OK.
我會分幾天加夠,不會一次過,是等魚兒慢慢適應.事後就要觀察一下.殘忍說句.新缸新魚.我不寄望.但只要有心醫魚就好了.落藥後.我保存7天-10天.就換水.不用吸銅棉.因換水已經好足夠了.
TDC   經常聽C兄講 TDC醫死魚,但我暫時,沒死過.我亦不是神醫.都只是跟足份量,用於擦腮.爛身爛世.我大部份都見成效.一天一次.跟份量,不成效的,我亦是由佢了.勤點換水.亦有幫助.
到黃粉.只適用於爛身爛世.我之前不懂,直落Q缸.缸水黃到不行.直到看到P兄.是用黃粉直接塗在魚身.效果特別顯注,但我都係一句.唔得時.我亦會由佢.
AB桶….我不敢說了,因金寶大C太強了….
以上所述.只是我個人之談.你如要我分析數據.不好意思,我只是古里一名.完全是不懂的.
我只希望.新手開缸,慳回小小錢.留待日後發展罷了.
如有C兄,有好建議.不妨吹,1下.待新手更易掌握就更好了.
說到這裡.我認知見底.再說不出較高階的了.如什麼KH PO4 NO3那些名詞.我懂得還做古里嗎?
希望能幫到大家,能幫助到需要的就好了
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

簡單,直接,無花巧。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

簡單易明啱晒我學

耐性最緊要。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

學到野鳥
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

多謝大師教路

嘉賞物流 發表於 2014-5-6 16:27
正確養魚法。生死有命,富貴由天。
我比閣下更加懶,只有藍十字銅藥。
有魚友到我家家訪,第一句說話就是 ...

冇錯.我就係想帶出1個訊息,新手開缸.簡單d就夠了.耐性多點便好了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

heilin 發表於 2014-5-6 16:49
簡單,直接,無花巧。

冇錯.我就係想帶出1個訊息,新手開缸.簡單d就夠了.耐性多點便好了.

ko1008 發表於 2014-5-6 16:54
簡單易明啱晒我學

你重需耍學...

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-5-6 18:35
學到野鳥

你教既,你唔記得嘞.

neva 發表於 2014-5-6 21:19
由開新缸,到出白點,經常死魚,到現在最後穩定曬,整個過程中,我累積了一樣最緊要的事,就是『生物環越多 ...

白點,其實有就有.冇就冇.就算有,缸成熟.已不是問題了.
但本人不接受到魚身上有1點白點存在.

又學到野啦C兄

人到中年都仲要老虎批准, 版版真係夠哂"敬老"
教路簡潔易明, 所論當中九成和我不謀而合,英雄所見略見 [咁講好似有D叨光, 版版勿怪]
C兄好似漏左一樣好重要既, 新手開缸size很垂要, 不贊成缸太細, 因水質變易較大,更難調控, 最好40加侖, 水質穩定很多, 加魚都易的
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-5-6 23:20
人到中年都仲要老虎批准, 版版真係夠哂"敬老"
教路簡潔易明, 所論當中九成和我不謀而合,英雄所見略見 [ ...

C兄講得啱,缸大是最易控制.但新手駕馭性及耐性較差.難保遇問題就輕易退出,所以我先提出用個細缸試下.
至於用大缸與細缸.道理就等於.
1杯小奶茶.你一粒方糖落去,就已好大變化.
而換轉是一個大水桶.你放一粒方糖落去.根本就冇甚影響.
這是我聽某位C兄說的.
英雄我就當不了.做到版版都係老細俾面.
只希望眾多C兄.集思益廣.
能幫的就幫一下吧.

我係wingk960 發表於 2014-5-6 23:40
C兄講得啱,缸大是最易控制.但新手駕馭性及耐性較差.難保遇問題就輕易退出,所以我先提出用個細缸試下 ...

40加侖是給新手參考, 除水質易控制外, 還因新手耐性較差, 初學都很有加魚慾, 缸大D會較易容立, 成功机會更高, 仲有一步到位,慳番第日昇級再要買大缸D錢嘛
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

老wing
☉︹☉

kwong426426 發表於 2014-5-7 00:13
老wing

今日冇野做.手痕打架.