請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: 我係wingk960

新手開缸參考 (集思廣益手痕篇,希望幫到新魚友)   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-6 23:57
40加侖是給新手參考, 除水質易控制外, 還因新手耐性較差, 初學都很有加魚慾, 缸大D會較易容立, 成功机會更 ...

冇錯.就係咁樣.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 論壇元老

"Simplicity is the KEY to success"

嘉賞物流 發表於 2014-5-7 14:04
不是愈大愈好,而是以自己能承受及負擔計。小弟曾經打算設一個六尺缸,家中財政司亦批出款項。不過每當想起 ...

這個就是當然了.所以我先要1個小背滴.好快便上手.待有興趣.就可駕馭大缸了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-7 18:53
這個就是當然了.所以我先要1個小背滴.好快便上手.待有興趣.就可駕馭大缸了.

我都覺得細有细好,我覺得只要明白開缸原理大小都差唔多
只要所有野跟比例做就應該無問題
而我自己係一個窮人,所以所有野都係要平行先,
细缸石又小D,化氮又可以細D,錢都可以用少D
現在興趣大了,而且對於海水野要幾贵,要幾多都淸楚了
再揾多D錢先換大D

看了十分多的文 還是不確定 我的魚缸到底要放多小的鹽? 定慢慢 小小小咁洛? 用鹽度計睇?

MANHO50 發表於 2015-9-5 17:32
看了十分多的文 還是不確定 我的魚缸到底要放多小的鹽? 定慢慢 小小小咁洛? 用鹽度計睇?

用鹽度計睇架。唔度住。你點知落左幾多呢。

MANHO50 發表於 2015-9-5 17:32

建议用光学的,其他便宜的我都用过,唔準的。
我换水是先睇鱼缸水的比重,再用水桶开盐,睇睇比重,等十几分钟D盐化晒,再睇。
其实,每星期换定量既水,大概落多少盐都估到,再用鹽度計睇。

學到,謝謝師兄
深水寶石 ,藍點古b,麒麟仙,金毛巾b,澳洲仙,紫火鳥x2 ,火焰仙,檸檬批,黃吊,藍吊,藍眼吊,公子小丑 ,士多啤梨,雙色士多啤梨,金較剪古b,紅番古b,藍魔,醫生魚,醫生蝦,性感蝦,黑海參,虎紋海參,紫海兔,紅海星
豬腰  寶石花 提子 黃火柴  茉莉花  大手星花 螢光水桃花 菇 雞冠 皮革 橙海棉 藍柏 縷扣 人工角 雙色紅奶咀葵

論壇元老

新仔一名

簡單易明,又學到野,不過要忍手真係超級難
愛情就像鬼,相信的人多,遇見的人少。

簡單,直接

唔該曬師兄
英國移民、英國樓盤等事宜成為香港熱話,有英媒整合英國樓價最抵的十大地區可供港人作在英國置業投資英國物業的參考。現時英國樓平均樓價為約23.7萬英鎊。英國房地產很多人都想在英國買樓置業,買英國樓有什麽好處?英國物業投資前景怎麽樣?投放資金到英國物業值得嗎?

好易明
中小企有不少企業融資渠道,不論推出多年的政府中小企融資擔保計劃及銀行有中小企貸款申請,抑或財務機構的無抵押貸款,都提供低息或其他優惠,以及延長還款年期。「中小企融資擔保計劃」也能夠紓解中小企業現金流問題。計劃現時分別設有八成信貸擔保產品九成信貸擔保產品百分百擔保特惠貸款