海水領域 SeaFishZone

查看: 3855|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

Q缸問題 [複製鏈接]

樓主
各位有Q缸師兄想問你地Q缸的師兄,係個缸無魚Q時有無條睇場魚?
咁有魚Q時條睇場點搞?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
無魚Q時係無條睇場魚

論壇元老

板凳
我Q缸長期有條火箭吊,又平..又唔惡..又勤力..

地板
諗住搵條睇場

我Q缸長期有我D開缸魚(三間x2,魔魚x1)睇場

因為好多時我試比D魚糧比新魚食時,它唔食就可以由舊魚食埋。

聽聞魔魚不錯

neva 發表於 2014-5-9 17:03
因為好多時我試比D魚糧比新魚食時,它唔食就可以由舊魚食埋。

捉蟲 D魚糧比魔食晒, D魔又鍾意啄翅,新魚有壓力 最好係小丑, 慢D同唔惡

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-9 23:15
捉蟲 D魚糧比魔食晒, D魔又鍾意啄翅,新魚有壓力 最好係小丑, 慢D同唔惡

小丑唔會打非同類係正確,但搶糧一啲都唔慢
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

魚苗 發表於 2014-5-10 07:33
小丑唔會打非同類係正確,但搶糧一啲都唔慢

魔在Q缸仲有一個壞處就係生命力太強, 你Q缸D水好差都頂得順, 但新魚就唔同,試問一條原來冇事既魚,卻因水質太差而死去,不是太諷刺嗎
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-5-10 07:52
魔在Q缸仲有一個壞處就係生命力太強, 你Q缸D水好差都頂得順, 但新魚就唔同,試問一條原來冇事既魚,卻因水質 ...

睇黎睇場都唔係易搵

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

之前有條黃尾幫我睇左成年場,一次失誤.佢都走埋.而家冇魚時,我就會掉D糧落去.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

點解Q缸要有另一條魚呢?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

因為每個場.都要有隻野做睇場.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我麻麻地魔, 如果整條老鼠班做睇場會唔會ok呢?

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-10 07:52
魔在Q缸仲有一個壞處就係生命力太強, 你Q缸D水好差都頂得順, 但新魚就唔同,試問一條原來冇事既魚,卻因水質 ...

只因你提出舊魚搶糧令新魚冇得食,而提出小丑非好選擇,並非同意用魔魚睇場。
個人認為無需睇場。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

我有新魚要Q時.就會西起條魔.因為魔真係好惡

我已經將條魔放回大海了