海水領域 SeaFishZone

查看: 5773|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

請問ph是不是越高越好 [複製鏈接]

樓主
請問ph是不是越高越好,對魚有セ嘢作用。
因為每次換完水就有8.2左右,但過佐四、五日就跌到7.8左右。只是養魚,仙魚為主

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
ph 8.2-8,4最好,低可能魚缸未穩定,菌種未平衡
或者室内空氣唔夠流通,入水嘅空氣CO2過多
但7.8都無乜事

板凳
ko1008 發表於 2014-5-9 22:17
ph 8.2-8,4最好,低可能魚缸未穩定,菌種未平衡
或者室内空氣唔夠流通,入水嘅空氣CO2過多
但7. ...

謝謝解答. 原來咁多原因令到ph升和跌

地板
其實仲有好多原因,要講有排講
有時間可以上網查下,大把呢類嘅文章

ko1008 發表於 2014-5-9 22:49
其實仲有好多原因,要講有排講
有時間可以上網查下,大把呢類嘅文章

知道. 養佐一年魚乜嘢都唔識, 這兩星期睇佐呢個網才知道黃粉是什麼東西
原來日旺地吓黃色嗰喲就係

係呀,呢度好多大師級的經驗分享,有心學就實學到,實養得好嘅

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

剛渙完水PH一定會高, 7.8已經OK, 但太高/低d魚會爆身

skimmer 發表於 2014-5-10 09:09
剛渙完水PH一定會高, 7.8已經OK, 但太高/低d魚會爆身

原來ph高都有問題,以後都唔會咁着意,7.8左右就算

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

Anter 發表於 2014-5-10 09:38
原來ph高都有問題,以後都唔會咁着意,7.8左右就算

FOT上到8.3是好難

skimmer 發表於 2014-5-10 09:54
FOT上到8.3是好難

唔難......冇魚米得羅
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

~㊣得叔㊣~

至愛仙魚 發表於 2014-5-13 02:10

至愛仙魚 發表於 2014-5-13 02:10

冇魚又點會叫FOT呢......

海賊王 發表於 2014-5-17 10:47
冇魚又點會叫FOT呢......

這是誇張說法, 不過正常密度加定時換水, 要keep8.2是不難的, 我現在個缸就是8.2

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

~㊣得叔㊣~

至愛仙魚 發表於 2014-5-17 10:59
這是誇張說法, 不過正常密度加定時換水, 要keep8.2是不難的, 我現在個缸就是8.2

加拿大同香港d水質唔同

skimmer 發表於 2014-5-17 12:17
加拿大同香港d水質唔同

加拿大的水源自雪山, 就是夏天也是冰涼的,據說礦物質很豐富不須水冷只用暖管
今天看見一條14吋聖誕島大帝, 太巨了不敢下手, 想問條魚禁大, 會唔會已好老,成七八十歲養唔長

論壇元老

~㊣得叔㊣~

至愛仙魚 發表於 2014-5-17 12:52
加拿大的水源自雪山, 就是夏天也是冰涼的,據說礦物質很豐富不須水冷只用暖管
今天看見一條14吋聖 ...

唔會

論壇元老

~㊣得叔㊣~

至愛仙魚 發表於 2014-5-17 12:52
今天看見一條14吋聖 ...

大魚反而養得長不過難開口

skimmer 發表於 2014-5-17 17:10
大魚反而養得長不過難開口

開口好似唔難, 見佢番來一天已啄片糧, 不過見佢個身好厚, 目測重量一條等於4吋的8條, 果督屎米好驚人, 我驚果督屎會唔會好似米國佬個原子彈咁利害, 個缸負荷唔起 為有流口水唔敢落手

論壇元老

~㊣得叔㊣~

至愛仙魚 發表於 2014-5-18 02:07
開口好似唔難, 見佢番來一天已啄片糧, 不過見佢個身好厚, 目測重量一條等於4吋的8條, 果督屎米好驚人, 我 ...

屎多唔怕水流夠、勁化痰同keep住一星期換一半水就可以

skimmer 發表於 2014-5-18 09:21
屎多唔怕水流夠、勁化痰同keep住一星期換一半水就可以

1,2兩點易, 但一星期換一半水就......豈不一星期換100加侖, 荷包項唔順呀