海水領域 SeaFishZone

樓主: Goldenjoe
打印 上一主題 下一主題

食住瘦的其中一個因 ! [複製鏈接]

pukaka 發表於 2012-5-5 00:11
師兄個缸幾大? 仲有乜吊比較易養?
想搵條食下RT D 草

我個缸18", 我RT都養左好耐都養唔倒細吊, FOT都有條3"丹麥吊, 點放落細缸, 其實吊唔多食草, 主食苔, 不過食苔就連草拔埋, 食草仙至勁, 衰在仙多嘴, 嘴到珊瑚唔開又係煩 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

最佳新人

Goldenjoe 發表於 2012-5-4 23:35
可能我個缸細水量少, 早排落5條細魚即刻起變化, 苔又靚草又靚, 最終連FOT不死魚藍魔都頂唔順, ...

竟然fot藍魔頂唔順
我屋企有條真係打不死既黃尾藍魔
幫我開左4個缸都仲咁生猛
一個24" FOT
一個IQ3 Q缸, 後黎清左佢, 再幫我開一個IQ3 RT
一個18" Q缸
超強悍

最佳新人

pukaka 發表於 2012-5-5 00:11
想搵條食下RT D 草

師兄, 粉吊好喜歡食嫁
我果陣都有條, 好快同我食哂d草

想搵條食下RT D 草

ninoxmarco 發表於 2012-5-4 23:25
咁大件事
rt養魚有好有唔好啦
好既就當然天然d, 就算冇餵到, 佢地都識得搵野食

可能我個缸細水量少, 早排落5條細魚即刻起變化, 苔又靚草又靚, 最終連FOT不死魚藍魔都頂唔順, 吊, 唔多搞珊瑚, 希望頂得住啦 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

最佳新人

Goldenjoe 發表於 2012-5-4 22:46
我覺得RT係兩刃刀, 多野食, 新魚開口無難度, 但多毒物, 危機處處, 初初以為d魚識分有毒無毒, 好明顯 ...

咁大件事
rt養魚有好有唔好啦
好既就當然天然d, 就算冇餵到, 佢地都識得搵野食
同埋個rt會靚d, 自然d, 因為有魚游
但唔好既就係rt冇可能零細菌
我覺得唔多唔少都一定有d的
所以我RT都係得藍魔only

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Goldenjoe 發表於 2012-5-4 22:49
呢度講呢度散, 佢真係無mud利用價值, 響呢度講好喇 !

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-4 22:06
要從新估斗下佢既價值

呢度講呢度散, 佢真係無mud利用價值, 響呢度講好喇 !

ninoxmarco 發表於 2012-5-4 21:55
係rt果條當然會肥身啦
純天然, 無添加食物wo
點都有營養過人工食物啦

我覺得RT係兩刃刀, 多野食, 新魚開口無難度, 但多毒物, 危機處處, 初初以為d魚識分有毒無毒, 好明顯唔係, 條雀嘴左件角一啖, 見佢有吐番出呢, 第二朝就奄奄一息 !

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-4 22:07
做咩呀

答咗仲問,抵打

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

光頭仔 發表於 2012-5-4 21:57

做咩呀
我真係傻架

管理員

海水領域灌水之王

Goldenjoe 發表於 2012-5-4 21:41
阿妹以前都有叫過我, 我都係同一理由 !

要從新估斗下佢既價值
我真係傻架

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-4 20:42
你答左我重要野先啦

最佳新人

係rt果條當然會肥身啦
純天然, 無添加食物wo
點都有營養過人工食物啦

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-4 20:57
美人計都行唔通無計啦

阿妹以前都有叫過我, 我都係同一理由 !

管理員

海水領域灌水之王

Goldenjoe 發表於 2012-5-4 20:51
Sorry !

美人計都行唔通無計啦
我真係傻架

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-4 20:49

Sorry !

管理員

海水領域灌水之王

Goldenjoe 發表於 2012-5-4 20:46
答左喇 !

我真係傻架

傻傻地單眼仔 發表於 2012-5-4 20:42
你答左我重要野先啦

答左喇 !