請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: Goldenjoe

食住瘦的其中一個因 ! [複製鏈接]

最佳新人

Goldenjoe 發表於 2012-5-4 22:46
我覺得RT係兩刃刀, 多野食, 新魚開口無難度, 但多毒物, 危機處處, 初初以為d魚識分有毒無毒, 好明顯 ...

咁大件事
rt養魚有好有唔好啦
好既就當然天然d, 就算冇餵到, 佢地都識得搵野食
同埋個rt會靚d, 自然d, 因為有魚游
但唔好既就係rt冇可能零細菌
我覺得唔多唔少都一定有d的
所以我RT都係得藍魔only

ninoxmarco 發表於 2012-5-4 23:25
咁大件事
rt養魚有好有唔好啦
好既就當然天然d, 就算冇餵到, 佢地都識得搵野食

可能我個缸細水量少, 早排落5條細魚即刻起變化, 苔又靚草又靚, 最終連FOT不死魚藍魔都頂唔順, 吊, 唔多搞珊瑚, 希望頂得住啦 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

師兄個缸幾大? 仲有乜吊比較易養?
想搵條食下RT D 草

最佳新人

pukaka 發表於 2012-5-5 00:11
想搵條食下RT D 草

師兄, 粉吊好喜歡食嫁
我果陣都有條, 好快同我食哂d草

最佳新人

Goldenjoe 發表於 2012-5-4 23:35
可能我個缸細水量少, 早排落5條細魚即刻起變化, 苔又靚草又靚, 最終連FOT不死魚藍魔都頂唔順, ...

竟然fot藍魔頂唔順
我屋企有條真係打不死既黃尾藍魔
幫我開左4個缸都仲咁生猛
一個24" FOT
一個IQ3 Q缸, 後黎清左佢, 再幫我開一個IQ3 RT
一個18" Q缸
超強悍

pukaka 發表於 2012-5-5 00:11
想搵條食下RT D 草

我個缸18", 我RT都養左好耐都養唔倒細吊, FOT都有條3"丹麥吊, 點放落細缸, 其實吊唔多食草, 主食苔, 不過食苔就連草拔埋, 食草仙至勁, 衰在仙多嘴, 嘴到珊瑚唔開又係煩 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

ninoxmarco 發表於 2012-5-5 00:33
竟然fot藍魔頂唔順

就係黃仙藍魔, 都唔夠1個月, 已經三次白點纏身, 蛇都死, 四五次白點之後就好似免疫, 好come養 !

最佳新人

Goldenjoe 發表於 2012-5-5 00:50
就係黃仙藍魔, 都唔夠1個月, 已經三次白點纏身, 蛇都死, 四五次白點之後就好似免疫, 好come養 ...

係咪係集中營買?
我成日覺得就算10蚊魚
我都會揀獨立養開果d
感覺上耐養d

ninoxmarco 發表於 2012-5-5 00:52
係咪係集中營買?
我成日覺得就算10蚊魚
我都會揀獨立養開果d

集中營果d無問題架, 番呢食得打得, 四圍撩事鬥非, RT死魚唔同FOT, FOT多收口先死, RT多搶住口死, 其實捉倒魚好多都唔使死, 不過RT點捉 !

ninoxmarco 發表於 2012-5-5 00:31
師兄, 粉吊好喜歡食嫁

易養嗎? 上次餓死條魚後,都唔敢養D難養既魚

ninoxmarco 發表於 2012-5-5 00:31
師兄, 粉吊好喜歡食嫁

巴士得唔得?

ninoxmarco 發表於 2012-5-5 00:33
竟然fot藍魔頂唔順

我條藍魔, 係魚都兇, 上次死魚佢都係幫兇
真係唔想留佢係到

最佳新人

pukaka 發表於 2012-5-5 01:30
巴士得唔得?

巴士好似係食台的
藻類植物的話, 吊類好喜歡的

最佳新人

Goldenjoe 發表於 2012-5-5 01:25
集中營果d無問題架, 番呢食得打得, 四圍撩事鬥非, RT死魚唔同FOT, FOT多收口先死, RT多搶住口 ...

的確係, 要係FOT捉都已經有難度
何況係RT

ninoxmarco 發表於 2012-5-5 01:35
的確係, 要係FOT捉都已經有難度
何況係RT

FOT細缸最多搬石再砌過, 大缸就難搞, RT唔使諗, 盡量唔搞d珊瑚, 搞完佢又發脾氣, d魚又被迫受罪 !

最佳新人

Goldenjoe 發表於 2012-5-5 01:48
FOT細缸最多搬石再砌過, 大缸就難搞, RT唔使諗, 盡量唔搞d珊瑚, 搞完佢又發脾氣, d魚又被迫受 ...

完全同意, 所以我都唔敢再加魚係rt
fot就繼續加

pukaka 發表於 2012-5-5 01:30
巴士得唔得?

巴士真係好做得野, 靠佢食草就唔得, 苔就可以保証無哂, 不過衰快大, 而且大左個樣真係要識欣賞先得 !

ninoxmarco 發表於 2012-5-5 01:49
完全同意, 所以我都唔敢再加魚係rt
fot就繼續加

C兄個FOT仲有得加魚 ? 你個缸有三條炸彈, 灰, 法, 藍圈, 好快大, 換定40"缸都差不多 !

Goldenjoe 發表於 2012-5-5 11:43
巴士真係好做得野, 靠佢食草就唔得, 苔就可以保証無哂, 不過衰快大, 而且大左個樣真係要識欣賞 ...

咁試下搵條古B幫下手先, 巴士我都驚佢大得快,唔夠野佢食, 我得24X24 背濾缸咁大條冇位加其它魚.

pukaka 發表於 2012-5-5 11:49
咁試下搵條古B幫下手先, 巴士我都驚佢大得快,唔夠野佢食, 我得24X24 背濾缸咁大條冇位加其它魚.

刨苔古b靚好多, 我就紅番首選, 橙尾第二, 但響FOT就好易養, RT就唔係咁易 !