海水領域 SeaFishZone

查看: 7912|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

新開缸, D鹽落左一晚都溶唔曬 [複製鏈接]

樓主

鹽: AB REEF鹽

缸SIZE: 42X26X26吋

缸水量: 480L左右
落鹽量: 17-18KG

PS. 因新開缸, 只在主缸落水加鹽, 未有行水到沙缸

遠睇仲係一片蒙, 近睇就好多一粒粒既渣

(圖片太大上傳不到)

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發

個缸有冇水流?我都係用AB
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
ybkwok 發表於 2014-5-11 10:29
個缸有冇水流?我都係用AB

無, 未開造流, 無流一晚都溶唔曬?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
點解唔行水到沙缸?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

冇流好難溶得哂!沙缸唔使行?
正常係全個循環系統一齊行
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我係wingk960 發表於 2014-5-11 10:31
點解唔行水到沙缸?

因沙缸的環係舊環, 有菌, 我想主缸水除左氯同埋溶左鹽先RUN落沙缸走CYCLE

ybkwok 發表於 2014-5-11 10:34
冇流好難溶得哂!沙缸唔使行?
正常係全個循環系統一齊行

我現在開左造流, 觀察2HR睇下如何, 多謝師兄意見, 回覆很快

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

有冇生物,冇既就照行啦
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

lahahaha 發表於 2014-5-11 10:39
我現在開左造流, 觀察2HR睇下如何, 多謝師兄意見, 回覆很快

我地太得閒了
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-5-11 10:39
有冇生物,冇既就照行啦

無生物, 沙缸仲有D生既生物石養緊

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

lahahaha 發表於 2014-5-11 10:43
無生物, 沙缸仲有D生既生物石養緊

可以全部行水啦
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-5-11 10:41
我地太得閒了

咁我比多條問題你消磨下: D鹽好多渣, 有白有黑既一粒粒野, 請問正唔正常, 定係未溶得曬咋

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

lahahaha 發表於 2014-5-11 10:45
咁我比多條問題你消磨下: D鹽好多渣, 有白有黑既一粒粒野, 請問正唔正常, 定係未溶得曬咋

唔正常,我果D浄白色,冇黑點
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-5-11 10:46
唔正常,我果D浄白色,冇黑點

黑點無白點咁多, 不過E家開左造流有點難睇, 我等到溶曬再慢慢睇下有幾多

我之前係玩淡水的, 知道ADA泥有假貨, 好奇問下唔知咸水界既鹽會唔會都有假貨呢

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

D鹽有渣,可能未溶哂,D黑點可能係污物,
放塊白綿喺綿兜清左佢
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

lahahaha 發表於 2014-5-11 10:49
黑點無白點咁多, 不過E家開左造流有點難睇, 我等到溶曬再慢慢睇下有幾多

我之前係玩淡水的, 知道ADA泥 ...

假貨比較少,過期比較多
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-5-11 10:52
D鹽有渣,可能未溶哂,D黑點可能係污物,
放塊白綿喺綿兜清左佢

明白, 咁我先等d 鹽溶再打算, 麻煩師兄

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唔大影響,矛乜所謂喇.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

ybkwok 發表於 2014-5-11 10:54
假貨比較少,過期比較多

我睇曬個桶都無寫過期日, 請問假如不好采是過期貨, 會有咩問題或影響嗎?

AB鹽而家係差咗少少,有時有D污物。
係滴漏槽加鹽落水,經過棉會安心D。