海水領域 SeaFishZone

查看: 7188|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

新開缸的問題 [複製鏈接]

樓主
小弟新玩咸水爬完文, 有D細節問題未解決, 有勞各位chings

1 n cycle
1.1 行n cycle要開燈嗎?
1.2 行n cycle需要開化氮嗎?
1.3 行n cycle要開UV燈嗎?
1.4 我是用舊環開缸, 用幾粒魚糧做廢物餵硝化菌, 爬文話爆啡苔都未叫行完n cycle, 咁點先算行完?

2 生物石及沙底
2.1 由於我缸高見水26吋, 我唔可以每件生物石慢慢放入缸底, 再造景或者"痴"實, 請問玩開呢類高度既缸既ching會點放生物石入去? "痴"完成為一大件先放入缸定點?
2.2 沙底都係同樣問題, 係缸面倒入去, 之後點先make到自己想要既形?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
你肯確定你想用生物石同落沙?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
我係wingk960 發表於 2014-5-11 21:52
你肯確定你想用生物石同落沙?

沙未確定, 生物石會落

地板
你係養魚定養山瑚架.
因為生物石可好多藥唔落得.同你講聲先啊.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-11 22:25
你係養魚定養山瑚架.
因為生物石可好多藥唔落得.同你講聲先啊.

我打算養魚的

石你可搵d快乾英泥.黐實先放落水1.但呢方面.我唔係好熟.沙.我勸你薄沙底好了.唔係係會煩死.
uv 個d.唔駛開喇.慳返d電呀.燈都可以開.
見有啡苔後.先開始check no2喇.
之後就係要等嘞.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

1 n cycle
1.1 行n cycle要開燈嗎?------------->定時日照或全日照都可以
1.2 行n cycle需要開化氮嗎?------->N-Cycle完成才開
1.3 行n cycle要開UV燈嗎?---------》不用
1.4 我是用舊環開缸, 用幾粒魚糧做廢物餵硝化菌, 爬文話爆啡苔都未叫行完n cycle,
咁點先算行完?------------------------》起苔後再退苔,退左之後才叫完成

建議用tester 去check N-Cycle
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我係wingk960 發表於 2014-5-11 22:48
石你可搵d快乾英泥.黐實先放落水1.但呢方面.我唔係好熟.沙.我勸你薄沙底好了.唔係係會煩死.
uv 個d.唔駛開 ...

ths ths 你太謙啦, 係你頂置個篇開缸文都學到唔少野

ybkwok 發表於 2014-5-11 23:00
1 n cycle
1.1 行n cycle要開燈嗎?------------->定時日照或全日照都可以
1.2 行n cycle需要開化氮嗎?--- ...

退苔的意思是連NO3都下降緊既個段時間?

另外在n cycle期間, 要換水嗎? 換水怕不怕換走左D亞摩尼亞同埋氨, 令到個cycle行慢左?

lahahaha 發表於 2014-5-11 23:37
退苔的意思是連NO3都下降緊既個段時間?

另外在n cycle期間, 要換水嗎? 換水怕不怕換走左D亞摩尼亞同埋 ...

唔係咁架...no2回落.就即係no3開始高.
但養魚黎計.no3高.唔會發現咩大影響.
但亦好多朋友會用豆豆或通粉黎降no3.
但我養魚好懶.好多落攪咁多野.只係會換水同流洗野算係維護.
好多野我都唔識.
教既野.都係集思廣益架咋..

我係wingk960 發表於 2014-5-11 23:45
唔係咁架...no2回落.就即係no3開始高.
但養魚黎計.no3高.唔會發現咩大影響.
但亦好多朋友會用豆豆或通粉 ...

NO2升高=出苔

NO2轉NO3=退苔

是這樣吧?

快乾英泥係指珊瑚膠定係其他野黎

lahahaha 發表於 2014-5-11 23:47
NO2升高=出苔

NO2轉NO3=退苔

定係NO2轉NO3, NO3再降先會退苔

lahahaha 發表於 2014-5-11 23:47
NO2升高=出苔

NO2轉NO3=退苔

其實...no3高係唔係=退苔,我就冇為意.
我只會睇苔一轉小,我就test no2.如開始低.我就可以養魚了.
好簡單.
因為,就算你check 到no3高或低.咁你又如何.都只係數字問題.
所以我成日講,簡單養魚.但如果你係rt.咁又唔係咁講了.

lahahaha 發表於 2014-5-11 23:49
快乾英泥係指珊瑚膠定係其他野黎

diy個度好似有篇文啊.山瑚膠冇用.好難黐得死.搵笨野黎.

你先忘記no3吧,
退苔你就check no2為0.就養得魚.但必需慢慢加.不能一次過放4.5條.
否則缸未算定.都會死魚架.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

有時候,數據係死既,忍到手再講啦
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我係wingk960 發表於 2014-5-11 23:57
你先忘記no3吧,
退苔你就check no2為0.就養得魚.但必需慢慢加.不能一次過放4.5條.
否則缸未算定.都會死魚 ...

Clear point, this a lot!!

ybkwok 發表於 2014-5-11 23:58
有時候,數據係死既,忍到手再講啦

盡力忍

嘉賞物流 發表於 2014-5-12 11:25
砌石是先砌好,滿意後才注水。
是活石還是死石?
是活石不要有照明,啡苔會快速生長覆蓋紫苔及微細孔洞。 ...

好在師兄提一提, 否則我會開燈

我落左幾舊大既, 已有沉積物, 用換水個支吸都吸唔到, 點清好