海水領域 SeaFishZone

樓主: QIA73@QIA73
打印 上一主題 下一主題

請問各位師兄點樣照顧小丑BB [複製鏈接]

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

阿峻 發表於 2014-5-14 16:02
已經電話回復左,無打算網上講多次

原來峻師兄已經做咗嘢.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

論壇元老

~~心無罣礙~~

QIA73@QIA73 發表於 2014-5-14 21:07
係度特向阿俊和阿峰兩位師兄講聲唔該晒!也再次向俊師兄講聲謝謝!

大家學吓嘢,交流吓.
希望黎緊呢次會係你成功的開始.
一個人的快樂...

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

fung5900 發表於 2014-5-14 23:55
大家學吓嘢,交流吓.
希望黎緊呢次會係你成功的開始.

多謝!誠師兄貴言
愛上鹹水族,銀包就變薄

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

唔知係咪NO 3高企有關一日內又全軍陣亡,灰爆
愛上鹹水族,銀包就變薄

論壇元老

~~心無罣礙~~

唔係掛。。。你主缸有咩魚同設備?
一個人的快樂...

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

fung5900 發表於 2014-5-21 14:56
唔係掛。。。你主缸有咩魚同設備?

得一對黑背,設備就係得QQ化淡、濾材就得MA環同珊瑚骨白棉
愛上鹹水族,銀包就變薄

論壇元老

~~心無罣礙~~

得一對魚水質照計唔會唔差.
真係唔明點解一日就...
一個人的快樂...

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

fung5900 發表於 2014-5-21 22:07
得一對魚水質照計唔會唔差.
真係唔明點解一日就...

師兄小丑B對水質的數字有無咩特別要求啊?
愛上鹹水族,銀包就變薄

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

今日又生第八胎卵了,7日後又唔知可以點,唉!真係灰……爆
愛上鹹水族,銀包就變薄

論壇元老

~~心無罣礙~~

上次峻師兄點教你?
照計無理由一日就唔掂。
換水時水流唔好太急,打氣又唔好咁大,小丑b頂唔順。
另外會唔會係輪虫方面出問題呢?
一個人的快樂...

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

fung5900 發表於 2014-5-22 02:52
上次峻師兄點教你?
照計無理由一日就唔掂。
換水時水流唔好太急,打氣又唔好咁大,小丑b頂唔順。

全部魚B出世後抽走5份1水,之後加入10L輪蟲(黃咀出品用300目網去水加入),然後加主缸水和綠藻水(加時係慢滴的)打气大約一秒2一3泡
愛上鹹水族,銀包就變薄

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

魚b頭3天受不了水質震盪變化,頭3日唔好換水,只吸走死魚和缸底垃圾.
輪蟲放入缸5小時前以魚用的維他命和綠藻強化,魚B食後增強體質.

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

brian 發表於 2014-5-22 09:19
魚b頭3天受不了水質震盪變化,頭3日唔好換水,只吸走死魚和缸底垃圾.
輪蟲放入缸5小時前以魚用的維他命和綠藻 ...

收到師兄多謝指教
愛上鹹水族,銀包就變薄

師兄..我都提過你頭三天不能換水..而你的水源係fot..用來養殖小丑bb..係好難成功..
最好用成熟的rt 或 養水缸(雖要化痰..做流運作)
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

論壇元老

~~心無罣礙~~

俾心機。
另外我想問幾多升水要加10升輪虫呢?
一個人的快樂...

fung5900 發表於 2014-5-22 16:15
俾心機。
另外我想問幾多升水要加10升輪虫呢?

以樓主的情況…一胎魚有300多條…最少要20L水…10L輪蟲係基本需要…
但樓主的水原來自兩個不理想的缸…所以才會在出生一兩個小時大量死亡…
跟著全軍覆沒…水原係最大關鍵

海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

論壇元老

~~心無罣礙~~

乜原來要加咁多輪虫架,唔講真喺唔知。
咁一次咪要買定好多升輪虫綠水。
一個人的快樂...

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

fung5900 發表於 2014-5-22 18:43
乜原來要加咁多輪虫架,唔講真喺唔知。
咁一次咪要買定好多升輪虫綠水。

聽D師兄講要多D喔!我算少咖啦!
愛上鹹水族,銀包就變薄

論壇元老

~~心無罣礙~~

QIA73@QIA73 發表於 2014-5-23 01:32
聽D師兄講要多D喔!我算少咖啦!

咁你幾多升水落10升輪虫?
一個人的快樂...

論壇元老

~~心無罣礙~~

黃嘴EN 發表於 2014-5-22 16:42
以樓主的情況…一胎魚有300多條…最少要20L水…10L輪蟲係基本需要…
但樓主的水原來自兩個不理想的缸…所 ...

黃嘴兄。即係20升水再落10升輪虫,咁繁殖缸咪要有30升容量?

一個人的快樂...