海水領域 SeaFishZone

查看: 8774|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

為網袋平反 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
最近一個月因换咗沙缸,為咗慳位轉咗用咗網袋,用之前睇咗好多post都話三四日唔洗就塞住爆水
但聼現代輝哥講話唔會,可以用十日八日,于是就買咗黎用(200目網袋)
第一次用的確用足一星期都未爆水,以為ok
但洗完之後第二次用就三日塞袋爆水。。。。
以為洗唔干淨,今次再洗用埋刷諗住洗干淨d,點知都係三日爆水
後來諗起用洗格麈網既方法,用花灑大力沖試試,結果真係得,回復返新買時一星期唔爆水。
依家每次用花灑沖洗就可以保持十日八日先洗一次,感覺唔麻煩,比用綿方便,當然密度唔可以同綿比,但係夠用就得啦,如果話一定要用綿先夠干淨,不如加個綿樽去格

可能好多師兄都識,只係我唔明點解又有好多c兄話網袋唔方便要成日洗,會唔會係因為未洗干淨呢?

沙發
為何不用綿?綿便宜好多,唔使洗,三兩日我就換過新既,你買網唔便宜,而且用水洗又係唔便宜既做法。

板凳
我都用過網,但要用好多水去清洗,長遠好唔化算。自己個人認為而已

地板
neva 發表於 2014-5-14 19:17
我都用過網,但要用好多水去清洗,長遠好唔化算。自己個人認為而已

我覺得用花灑冲唔洗好多水,反而洗果生化綿用水仲多不過各有各好,我都唔會話網好過綿,但覺得唔係有d c兄講既咁差啫

綿邊使洗啊,直頭換個『全新』啊。

我4蚊一大塊,可以分開2次用,每次用兩至三日就扔掉,計算下都係2蚊一次,好過買網,要幾十蚊,然後幾日就要用水洗。

請問網袋是什麼東西,在魚街邊一間買到.用開薄綿大約七至八天才爆水,想試吓網袋環唔環保

neva 發表於 2014-5-14 20:21
綿邊使洗啊,直頭換個『全新』啊。

我係指生化綿(黑色/藍色粗果d)唔係白棉,有dc兄為防爆水會加生化棉在棉兜
經唔經濟就各有各計,你都話兩蚊次,3,4日一次即係差唔多十幾廿蚊個月,兩個月都夠買個網袋,一個網應該用到一年啩
洗就一個月洗三四姐,平時都要洗下化氮杯啦

Anter 發表於 2014-5-14 21:03
請問網袋是什麼東西,在魚街邊一間買到.用開薄綿大約七至八天才爆水,想試吓網袋環唔環保

魚街幾乎間間有,我就係樓上舗現代水族買,40蚊一個,無用支架

ko1008 發表於 2014-5-14 21:34
魚街幾乎間間有,我就係樓上舗現代水族買,40蚊一個,無用支架

谢谢回复,明天就去买一个试吓。

主講埋fot用定rt呀?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我只用白棉啊.網多數RT用.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

tkc884 發表於 2014-5-14 22:21
主講埋fot用定rt呀?

我依家用喺rt, ,其實fot都可以用 ,目的一樣 ,睇你個缸幾大養幾多魚 ,睇沙缸有無位啱放 ,不過fot肯定要洗密d

最佳新人 論壇元老

唔用網唔用棉唔洗洗...

nickdo 發表於 2014-5-15 00:20
唔用網唔用棉唔洗洗...

之前養lps真係乜都冇用
依家玩sps想睇下係咪有幫助水清d

最佳新人 論壇元老

ko1008 發表於 2014-5-15 08:43
之前養lps真係乜都冇用
依家玩sps想睇下係咪有幫助水清d

玩SPS D CHING先反而唔用物理過濾喎.
因為主缸強水流(清缸底仲好), 強化氮, 沙缸都無死位的話D垃圾會比化氮打出晒的.

nickdo 發表於 2014-5-15 09:12
玩SPS D CHING先反而唔用物理過濾喎.
因為主缸強水流(清缸底仲好), 強化氮, 沙缸都無死位的話D垃圾 ...

我接受唔到清缸底
你都唔係啦
話時話你幾時得閒教下我養sps,洗唔洗我過馬交拜師

最佳新人 論壇元老

ko1008 發表於 2014-5-15 09:24
我接受唔到清缸底
你都唔係啦
話時話你幾時得閒教下我養sps,洗唔洗我過馬交拜師{:4 ...

我是比SPS玩咋... 不過而家都養得求求其其就算, 又唔係太追求品種啦, HEA 玩其實玩得仲耐, 追求自然美. 越大越靚越震撼. 但越大就只能養越小品種.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

越養大越要開大缸