海水領域 SeaFishZone

查看: 4642|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

背滴缸一問 [複製鏈接]

樓主
各位Ching 請問
我想開個背滴缸(rt),18x15x12,水量大約50L 3倉
應該要造缸,請問邊到造平靚正?
已有nac qq 同 led light
上水泵用邊隻好
濾材方面用咩?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
咁細背滴邊間做都差唔多
上水用nj1200已夠
濾材用生物石,棉,np通心粉,po4x4,活性碳就得

板凳
ko1008 發表於 2014-5-14 23:37
咁細背滴邊間做都差唔多
上水用nj1200已夠
濾材用生物石,棉,np通心粉,po4x4,活性碳就得

Ching 如果20x15x12呢
因為依家打算造呢個size 55-60L水
Nj 1200夠唔夠?

論壇元老

kill 魚新手

地板
alex11 發表於 2014-5-15 00:48
Ching 如果20x15x12呢
因為依家打算造呢個size 55-60L水
Nj 1200夠唔夠?

我個rt缸都係60L水左右,上水泵就差唔多,如果你養rt,加多個底泵同造浪好d,或你買個大d的上水,分底面吹,無咁多死流位
2卅1卅2015開缸
FOT  54 * 22 * 30(見水28), 沙缸 45 * 18 * 20, PJ 11000,
富華 12000, Deltec sc2050, SERA 50L, PH ball 12L,

各 c hing我見魚街有現成 18" x 12" x 16"  背滴缸, 如果只養魚, 只用環唔用化氮 ok 嗎? 要兩個出水位嗎
? 如要800L 夠嗎? 還有乜要主注意.

thanks.

RICKYNG148 發表於 2014-5-15 13:16
各 c hing我見魚街有現成 18" x 12" x 16"  背滴缸, 如果只養魚, 只用環唔用化氮 ok 嗎? 要兩個出水位嗎
? ...

唔用化氮唔得,除非你諗住日日大换水啦,fot水流要求冇禁高,濾材比例10L水要1L環咁上下啦

ko1008 發表於 2014-5-15 14:16
唔用化氮唔得,除非你諗住日日大换水啦,fot水流要求冇禁高,濾材比例10L水要1L環咁上下啦

我想開個 FOT 18x16x14 背濾 比人, 想問如果加生物石而無 COOLER 得嗎?

thanks

有環再加生物石當然可以,唔用環淨用生物石就養唔到幾條魚
fot好多人都無水冷,我都無

RICKYNG148 發表於 2014-5-15 15:01
我想開個 FOT 18x16x14 背濾 比人, 想問如果加生物石而無 COOLER 得嗎?

thanks

Ching 請問你18x16x14係現成定造缸
幾錢?

alex11 發表於 2014-5-15 18:43
Ching 請問你18x16x14係現成定造缸
幾錢?

唔記得 280 定 380
缸 only.

RICKYNG148 發表於 2014-5-15 19:38
唔記得 280 定 380
缸 only.

可唔可以pm我知邊到買
因為係魚街我淨見18x12x12同18x12x16呢兩個size

alex11 發表於 2014-5-15 20:31
可唔可以pm我知邊到買
因為係魚街我淨見18x12x12同18x12x16呢兩個size

好似係我記錯,
sorry

nac qq 應該放第幾倉 ?

借post 一問
我想開fot背滴缸,如果剩用生物石唔用生物環得唔得?