海水領域 SeaFishZone

查看: 9331|回復: 56
打印 上一主題 下一主題

開缸四大功臣 [複製鏈接]

樓主
開缸四大功臣

開新缸喇! 第3日放小藍仙試水, 3個星期後小仙冇出事, 尋晚車埋3條大仙落缸, 見佢地游得好開心,唔知點解D魚友成日都話先要用魔開缸, 用仙米仲正 又話要爆澡又要等NO2爬左再跌落泥, 點等呀 拿拿林好過
仲有見好多C兄冇底沙, 我又試下有乜著數先

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

沙發

最佳新人

板凳
師兄,你用新環定舊環先

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
光頭髮 發表於 2014-5-15 07:39
師兄,你用新環定舊環先

你又想開新缸?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

睇多半個月啦
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人

Galaxy 發表於 2014-5-15 07:44
你又想開新缸?

我話樓主,用仙魚開新缸,一定是用舊環

angellover 發表於 2014-5-15 07:14
好同意 我都係用法仙開缸 仙之中有d好捱得eg 楝 法 灰 白尾用黎開缸無問題
好過用d垃圾魔 開完之後又要捉  ...

聽講魔咬翅, 打一掍問一句都唔制
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

光頭髮 發表於 2014-5-15 08:10
我話樓主,用仙魚開新缸,一定是用舊環

C兄 女仕至用環架嘛 我中意用波做滴漏, 買D新波仔, 面頭放兩塊生化棉米掂羅, 係舊缸執3, 4舊生物石, 再係櫃底抄番D乾左既死石出黎沖一沖放落缸,

ybkwok 發表於 2014-5-15 07:55
睇多半個月啦

C兄唔好嚇我, 有D驚驚地添 我唔想佢地半個月就見龍王 我要睇條法仔大左D金鱗架

最佳新人 活躍會員 論壇元老

唔係個個有你咁叻嘛
不過開缸我都唔建議用魔

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我記得我6年前開E+個60"缸係新環新水用10"耳班開缸, 冇水印=掂

原來摩會咬鱗,唔怪得法仙有幾片鱗冇左,想問吓青摩易唔易死,12條青摩養左半年冇死過

ko1008 發表於 2014-5-15 08:52
唔係個個有你咁叻嘛
不過開缸我都唔建議用魔

千期米禁講禁大整蠱 呢度好多高手, 隨時出洋相, 笑大人個口

skimmer 發表於 2014-5-15 08:58
我記得我6年前開E+個60"缸係新環新水用10"耳班開缸, 冇水印=掂

10吋以上好難開口架, 等如買大細, 好奄尖架

Anter 發表於 2014-5-15 09:08
原來摩會咬鱗,唔怪得法仙有幾片鱗冇左,想問吓青摩易唔易死,12條青摩養左半年冇死過

下  12條青摩養左半年冇死過, 你係魚仙黎架, 禁叻 我養過6條, 半年左右瓜下一條,瓜下一條,冇一條多過半年, C兄頂呱呱  佩服 佩服

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 09:30
下  12條青摩養左半年冇死過, 你係魚仙黎架, 禁叻 我養過6條, 半年左右瓜下一條,瓜下一條,冇一條 ...

依家聽到冇晒心機,以為佢地咁細冇乜殺傷力,原來摩會咬其他魚

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Anter 發表於 2014-5-15 09:38

青魔係魔中較善良,唔多咬魚既

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 09:19
10吋以上好難開口架, 等如買大細, 好奄尖架

yes大魚比較難開口但一開口就好有成功感, 我試過13"耳班飲水2個月

Anter 發表於 2014-5-15 09:38

青魔通常係比魚咬多, 我懷疑6條青魔係比魚咬死既

skimmer 發表於 2014-5-15 10:01
yes大魚比較難開口但一開口就好有成功感, 我試過13"耳班飲水2個月

禁唔食通常捱幾耐至歸西