海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

開缸四大功臣 [複製鏈接]

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 10:29
禁唔食通常捱幾耐至歸西

我試過最耐13"北斗3個月

skimmer 發表於 2014-5-15 10:31
我試過最耐13"北斗3個月

都係5吋左右好玩D,等我第日學番兩度散手, set靚個缸先搵條大法過下引
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 10:52
都係5吋左右好玩D,等我第日學番兩度散手, set靚個缸先搵條大法過下引

5寸魚比較易開口

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 10:29
禁唔食通常捱幾耐至歸西

有可能,因為見過騎士搞皇帝青摩係傍邊皇帝入佐佢數就去追打佢

佩服佩服 咁ching拎仙魚開缸 洗唔洗keep住check no2果d

Anter 發表於 2014-5-15 11:18
有可能,因為見過騎士搞皇帝青摩係傍邊皇帝入佐佢數就去追打佢

見過好多次D大魚兇佢, 可能嚇死的
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

hippo9449 發表於 2014-5-15 11:25
佩服佩服 咁ching拎仙魚開缸 洗唔洗keep住check no2果d

已經唔係首次, 上幾次開缸都是check極都係0, 我唔順氣兩日check一次都係0, 可能D生物石禁住D阿摩尼亞, 冇阿摩尼亞又點黎NO2呢!C兄話係米
後來我問魚佬開缸是否一定升NO2, 佢話絕對係思想錯誤, 只要有生物石同加魚有序, 完全唔駛升NO2既

skimmer 發表於 2014-5-15 11:02
5寸魚比較易開口

有時稔下其實D海魚禁難侍候, 隨時搞絕食, 又中意同類相殘打餐死, 有時又擦身爛旗, 禁惡相處, 捉佢番黎欣賞, 究竟係我地玩佢定佢玩我地

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 12:18
已經唔係首次, 上幾次開缸都是check極都係0, 我唔順氣兩日check一次都係0, 可能D生物石禁住D阿摩尼亞, 冇 ...

我開左缸成兩個月 no2高企左成個星期 每次行親魚街 d皇帝仔好似向我招手咁 好難忍

呢個月上魚網才略知no2,no3係什麼東西,開佐缸見到靚魚就買,乜野都唔識,原來咁多學問。
屋企只有藍十字去白點、TDC、消化細菌和綠水。所有測試濟都冇買過

hippo9449 發表於 2014-5-15 13:05
我開左缸成兩個月 no2高企左成個星期 每次行親魚街 d皇帝仔好似向我招手咁 好難忍

缸細唔好買禁大碌魚, 由其是D仙魚督屎特別大, 要有水流將佢快D打散, 棉過濾, 再用skimmer打出, no2就自然系0, 知無秘訣黎架

Anter 發表於 2014-5-15 13:12
呢個月上魚網才略知no2,no3係什麼東西,開佐缸見到靚魚就買,乜野都唔識,原來咁多學問。
屋企只有藍十字去 ...

米搞禁複雜, 一支銅藥就夠, 新手千萬米用tdc, 份量很難控制,好易反缸架!消化細菌係搵笨, 米買, 我睇過一篇專文話消化細菌係要有野食至能生存,所以你車佢落缸都唔會即時有菌食晒D NO2,一樣等到你頸刀長至有效, 救唔到急, 同朋友要D生物石至係正路
NO2, PH, 阿摩尼亞, 銅測試劑 四大護法一定要旁身, 唔係死左都唔知乜事

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 13:23
缸細唔好買禁大碌魚, 由其是D仙魚督屎特別大, 要有水流將佢快D打散, 棉過濾, 再用skimmer打出, no2就自然 ...

多謝ching 岩岩養無耐 無咩經驗

論壇元老

~㊣得叔㊣~

hippo9449 發表於 2014-5-15 13:50
多謝ching 岩岩養無耐 無咩經驗

死得魚多就有經驗, 放心

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 13:50
米搞禁複雜, 一支銅藥就夠, 新手千萬米用tdc, 份量很難控制,好易反缸架!消化細菌係搵笨, 米買, 我睇過一 ...

原來係咁,因為每星期換水5份4水跟住車一支大消化細菌落去以為即時有菌。用完唔買

Anter 發表於 2014-5-15 14:15
原來係咁,因為每星期換水5份4水跟住車一支大消化細菌落去以為即時有菌。用完唔買

咦 岩岩睇到師兄下段寫住個缸可以質到禁多魚落去, 真正係我心目中既偶像, 有眼不識泰山,失禮晒, 細路仔唔識世界

缸 48 x 30 x 22
灰仙1,法仙1,皇帝1,太后1,蓝仙1,湯臣1,六間1,馬鞍1,藍面1
红海紫月1,東非紫月1,澳洲藍面2,澳洲仙1,藍倒吊2,橙弓2,小丑2
加洲寶1,騎士1,火花1,亞拉伯1,西非仙1,毛巾1,耳班1,巴士1, 一幢1
東非珠仙2,絲絨吊1,藍纹1,多彩仙1,橙仙1,格士1,賊仙1,歌迪1,青摩12
請問C兄禁多魚點keep到D PH 咁靚, 用啥方法, 教番兩招, 益下小弟丫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我唔識,學梗野.重吸收梗
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-15 15:20
我唔識,學梗野.重吸收梗

又扮野

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 15:22
又扮野

真心架.個時我開缸.跟足做架.落魔.等兩個月.落藍圈.D C兄成日嚇我.話早落仙會死架.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 15:00
咦 岩岩睇到師兄下段寫住個缸可以質到禁多魚落去, 真正係我心目中既偶像, 有眼不識泰山,失禮晒, 細路仔唔 ...

ph長期都係7.8左右,養魚只有一年時間,乜嘢都唔識