海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

開缸四大功臣 [複製鏈接]

我係wingk960 發表於 2014-5-15 15:30
真心架.個時我開缸.跟足做架.落魔.等兩個月.落藍圈.D C兄成日嚇我.話早落仙會死架.

我試過新仙就係, 如果舊仙循序漸進不太密就冇事

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

Anter 發表於 2014-5-15 15:58
ph長期都係7.8左右,養魚只有一年時間,乜嘢都唔識

無理由, 7.8D魚會淡色收旗, 新魚好易瓜, 冇可能養禁密, C兄上圖或影片欣賞下得唔得好想學下 超密不反缸大法
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 論壇元老

呢度咪有囉
http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1
人地好勤力換水架,你得唔得先

ko1008 發表於 2014-5-15 23:03
呢度咪有囉
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=40085&extra=page%3D1
人地好勤力 ...

巧靚 不過我D魚 7.8D魚會淡色收旗, 新魚好易瓜, 冇可能養禁密兼禁靚, C兄一定仲有辣招冇公開
一定唔係淨換水禁簡單
睇左呢缸先知乜係真正既大師級 技術與魚既完美結合

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我一見到咁靚既缸.我就唔敢出聲了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-15 23:37
我一見到咁靚既缸.我就唔敢出聲了.

特別係呢個

至愛仙魚 發表於 2014-5-15 22:44
無理由, 7.8D魚會淡色收旗, 新魚好易瓜, 冇可能養禁密, C兄上圖或影片欣賞下得唔得好想學下 超密 ...

http://youtu.be/kZUJtu_c8is

請多多指赦, 不要取笑我, 只有一年飬魚經驗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Anter 發表於 2014-5-16 00:14
請多多指赦, 不要取笑我, 只有一年飬魚經驗

我重點放左你隻化氮度啊..正啊.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

謝謝!有人跟我講過化痰最緊要所以就買一個比較好啲和多放一個。

Anter 發表於 2014-5-16 00:10
http://youtu.be/kZUJtu_c8is

好有深海 feel 大師兄 我下次番香港可唔可以現場感受下那股滂薄氣勢, 等小弟開下眼界

至愛仙魚 發表於 2014-5-16 10:19
好有深海 feel 大師兄 我下次番香港可唔可以現場感受下那股滂薄氣勢, 等小弟開下眼界

講笑啦!!!成個缸得一塊骨,睇來睇去邊處似深海,笑死人就有

早啲見到樓主呢個post我就唔使買魔啦, 搞到而家要捉魚...

terter 發表於 2014-5-16 14:43
早啲見到樓主呢個post我就唔使買魔啦, 搞到而家要捉魚...

新開缸好多野要注意, 唔係放D舊濾材或生物石就即刻可養仙禁簡單, 當中是有些學問要注意,例如你D水係米就禁車落缸, 落鹽前也有程序要做, 試講你的程序看是否正確

至愛仙魚 發表於 2014-5-16 23:07
新開缸好多野要注意, 唔係放D舊濾材或生物石就即刻可養仙禁簡單, 當中是有些學問要注意,例如你D水係米就禁 ...

小弟落鹽方法肯定錯到極, 每次換水抽主缸五分四水然後直車水喉水落去開着造流器, 等十五分鐘再開上水泵再行十五分鐘,
最後才倒2包4Kg Red Sea鹽落沙缸, 從來都冇開過鹽.

Anter 發表於 2014-5-17 20:32
小弟落鹽方法肯定錯到極, 每次換水抽主缸五分四水然後直車水喉水落去開着造流器, 等十五分鐘再開上 ...

凡事都有例外, C兄D魚已練就金剛不壞之身, 無視PH, 溫度, 比重等等都能即時適應個人奉勸其他魚友唔想反缸勿輕易模仿咯