海水領域 SeaFishZone

樓主: 至愛仙魚
打印 上一主題 下一主題

開缸四大功臣 [複製鏈接]

我係wingk960 發表於 2014-5-15 23:37
我一見到咁靚既缸.我就唔敢出聲了.

特別係呢個
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

Anter 發表於 2014-5-16 00:10
http://youtu.be/kZUJtu_c8is

好有深海 feel 大師兄 我下次番香港可唔可以現場感受下那股滂薄氣勢, 等小弟開下眼界
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

terter 發表於 2014-5-16 14:43
早啲見到樓主呢個post我就唔使買魔啦, 搞到而家要捉魚...

新開缸好多野要注意, 唔係放D舊濾材或生物石就即刻可養仙禁簡單, 當中是有些學問要注意,例如你D水係米就禁車落缸, 落鹽前也有程序要做, 試講你的程序看是否正確

Anter 發表於 2014-5-17 20:32
小弟落鹽方法肯定錯到極, 每次換水抽主缸五分四水然後直車水喉水落去開着造流器, 等十五分鐘再開上 ...

凡事都有例外, C兄D魚已練就金剛不壞之身, 無視PH, 溫度, 比重等等都能即時適應個人奉勸其他魚友唔想反缸勿輕易模仿咯