海水領域 SeaFishZone

樓主: lahahaha
打印 上一主題 下一主題

可以用咩黏珊瑚骨石? [複製鏈接]

heilin 發表於 2014-5-21 21:20
只係凡事不能只向好的看都要往壞處想,如有得罪,請見諒

Nonono, 你的提醒很useful, 我轉"太"砌矮景, 我考慮係一黎難捉魚, 二黎擋水流, 三黎景越大越減少左我水量

話時話, 我今日行過海洋世界見到有3碌類似珊瑚骨既景, 老闆話係客既, 我覺得質地係石膏, 即是diy石膏造的珊瑚骨景, 我好like個size同形狀, 請問有無師兄試過?

我係用雲石膠痴石景.一陣就乾.等佢D味散哂成嚿放入缸就得..實左鎚仔都卜唔散.

longlong 發表於 2014-5-21 23:41
我係用雲石膠痴石景.一陣就乾.等佢D味散哂成嚿放入缸就得..實左鎚仔都卜唔散.

黏地面雲石個隻料? 我見都係用英泥....雲石膠係咪即係英泥?

lahahaha 發表於 2014-5-22 00:25
黏地面雲石個隻料? 我見都係用英泥....雲石膠係咪即係英泥?

唔係英泥..牌子名叫(大力士)雲石膠.一般都係黏雲石工程用.一罐罐的.另有一支快乾跟比你的.用漆鏟橯(暈)佢就得.如果你真係要用雲石膠的話..唔明唔係好識用.就問我啦.

longlong 發表於 2014-5-22 00:35
唔係英泥..牌子名叫(大力士)雲石膠.一般都係黏雲石工程用.一罐罐的.另有一支快乾跟比你的.用漆鏟橯(暈)佢 ...

請問新填地街有嗎? 細罐咩價錢?

lahahaha 發表於 2014-5-22 00:39
請問新填地街有嗎? 細罐咩價錢?

好多五金鋪都有得買.一般都係白色.米色.黑色.你地去買就$80幾一罐.但我買同代理買就40唔使

longlong 發表於 2014-5-22 00:52
好多五金鋪都有得買.一般都係白色.米色.黑色.你地去買就$80幾一罐.但我買同代理買就40唔使

點用架? 點溝法? 黏完等幾耐先入得缸?