請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: rossllko

伏特加,糖,醋碳源系統 [Vodka,Sugar,Vinegar and other organic carbons System(VSV)]     [複製鏈接]

最佳新人 熱心會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-5-22 09:06
水蛇春咁長我都未睇曬

睇晒,其實work唔work
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

r199818 發表於 2014-5-22 12:09
睇晒,其實work唔work

用過半年, N,P 都去倒 0 ,

最終24" RT 每日落到 7ml ,

宜家轉左用refrigerium , 冇skimmer, 唔換水, 得閒加下AB水算 ,

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我研究緊用淡水養珊瑚

我研究緊唔用水養珊瑚

我都想試下,不過得個10"方缸加一滴都怕太多

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

我淨用伏特加,跟足2星期,依家啲高光位石面變左深紅色,
出在一啲紅色硬草皮物體,no3,無升跌,都是2.5在右,
但玻璃面原本出既啡苔,就部份變左青苔,即係依家攪乜,
sps啲狀態大跌,有一件cheap野燒在,lps就,溶在一件日千,其他日千無事,
非皮,阿佬阿圖皮,收左唔開,日皮大花,細花都無事,骨針腦無事(之前玩燒左既,好似加速復完)

有啲想放棄落伏特加,不如飲在佢
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

論壇元老

∼學下野∼

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

kenlam 發表於 2014-6-3 12:14
我淨用伏特加,跟足2星期,依家啲高光位石面變左深紅色,
出在一啲紅色硬草皮物體,no3,無升 ...

我自己一路都只落醋,未落過伏特加
原因係強度令到少少出錯都會有很大家後果

我建議可以停晒伏特加
觀察兩星期先
如果之前有死魚問題,可以呢兩個星期換水時加D消化菌平衡下菌種

純粹分享∼
永遠新手

我想問80L水, 每日落幾多醋?

論壇元老

∼學下野∼

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Messi_sunshine 發表於 2014-8-4 14:24
我想問80L水, 每日落幾多醋?

有個表可以參考返
不過 80 L 水量少,份量千其要控制
唔係多就好

永遠新手

rossllko 發表於 2014-8-17 10:58
有個表可以參考返
不過 80 L 水量少,份量千其要控制
唔係多就好

我現在用緊red sea個隻減NO3&PO4了。(用了1week, 都幾明顯降低, 但仍未去到0.)

新缸開左個半月..NO3 上星期度過有成40.....
火柴豬肉o者喱開始溶....
其實開缸時已放通心粉在水流位,但睇黎功效未完全發揮到..
睇完哩個post都好想試下用醋
24吋FOT主缸
法仙,火背仙,火焰鷹,紫吊,
丹麥吊,藍吊,新娘,三點白,紅燕子魔,黃旗倉,珍珠班

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

一枝Kz start3 搞掂,支野係vsv黎
我淨係用廁所水嫁炸

醋日日落,要好有恆心.

用茅臺來養魚得唔得

我24寸缸厚底沙養魚要大一點化氮每日落伏特加酒2年有多的都無事NO3:12.5Po4:0.25係可以的。