海水領域 SeaFishZone

查看: 5597|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

太后     [複製鏈接]

樓主
自己魚缸無冷氣的,之前養過一條太后好地地,上個月已移民返美國,但不是有病,以及我缸已好幾個月無死魚,我相信應該同水溫高咗有關。當初買回來時是冬天,聽魚鋪話冬天買,等它可以慢慢適應夏天時的水溫。早兩日又聽另一間魚鋪話夏天是可以養太后的,只不過難keep住藍色而容易變全黃色。唔知信唔信好?以及好唔好找條太后BB會比較容易呢?
因為我實在幾喜歡太后,算容易養,容易開口。

沙發
eddie330 發表於 2014-5-19 19:08
可以講下缸水幾多度嗎?!

太后死時30度

現在當然唔止啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
適應這個字不要盡信,好多人會覺得將生物由一個地方轉去另一環境係可以適應
事實上生物是很複雜的,要經好多代先適應到
就如香港夏天係33度,你年年都會覺得好熱,唔會一兩年後適應
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

地板

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

養太后一定要有水冷!

論壇元老

我有水冷都覺太后幾難攪,食得多好易漲肚。
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

Terry 發表於 2014-5-19 22:23
我有水冷都覺太后幾難攪,食得多好易漲肚。

C兄 食得多乜魚個肚都漲啦食得多唔漲肚至唔正常
原因有D魚糧食後會係魚肚發漲幾倍, 換隻質量好的, 冇禁多麵粉個D就掂
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

我餵成十種糧,太后食粒真係好易瀨野,食片糧同紫菜最穩陣,太后腸胃係比其他魚差!
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

論壇元老

我餵成十種糧,太后食粒真係好易瀨野,食片糧同紫菜最穩陣,太后腸胃係比其他魚差!

完全讚成,我果條都係食粒漲肚死。

論壇元老

吓?吃粒糧唔掂?米玩啦!我個條養左3年幾到依家仲在生!